De mult timp îmi doream să scriu acest articol...
Sunt un împătimit al cititului. În liceu, pe vremea împuşcatului, cumpăram cărţile bune "la pachet" cu rebuturile scoase de editurile comuniste: asta era regula - vrei să citeşti, de exemplu, Shogun, cumperi şi o carte despre tehnologia sudurii în nu ştiu ce mediu. Şi tot aşa... Coboram din Copou, aproape zilnic, la terminarea orelor, şi luam librăriile la rând: cea de la SuperCopou (de la etajul I), Junimea, Eminescu, Casa Cărţii... ştiam când primeau marfă, librarii ajunseseră să mă cunoască şi să-mi oprească ce ştiau că mă interesează.
Ei bine, mult aşteptata democraţie a adus bucurie şi celor care doreau mai multe cărţi, mai multe surse de aprovizionare: au apărut tot felul de edituri, care mai de care mai şmechere, care scoteau cărţi pe bandă rulantă (de multe ori cu traduceri execrabile, de tot râsul, care, uneori, te determinau să laşi naibii cartea respectivă şi să o cauţi într-o ediţie mai veche, de pe vremea comunismului). În timp, editurile s-au ales precum grâul de tărîţe: cele care-şi făceau treaba în bătaie de joc au dispărut, rămânând numai câteva de referinţă: Polirom, Humanitas, Nemira, Rao... am numit doar o parte din cele bune care mi-au venit instant în minte.
Partea ascunsă a libertăţii lecturii nu s-a lăsat mult aşteptată: cărţile au ajuns să coste foarte mult, dădeai un sfert de salariu pe, de exemplu, Game of Thrones (la valoarea apariţiei în România, că acum au mai scăzut un pic preţurile).
Un timp am mai continuat să citesc cărţi împrumutate de pe la prieteni, rude, iar vâltoarea vieţii m-a determinat, o perioadă, să citesc mai rar (chiar foarte rar), fapt care mă făcea să sufăr în adevăratul sens al cuvântului. În liceu am avut o profesoară care, în clasa a 12-a, ne-a zis: "citiţi toată viaţa voastră, în fiecare zi, oricât de puţin, contează şi 1-2 pagini". Mare dreptate a avut...
Ei, dar au apărut cărţile electronice... La început, am fost reticent în a le citi, simţeam lipsa mirosului hârtiei, dar, pe măsură ce timpul trecea, mi-am dat seama că e mult mai comod să citeşti o carte electronică decât una clasică, plăcerea de a citi nefiind deloc alterată de lipsa hârtiei. În plus, pot fi transportate tone de cărţi într-un dispozitiv minuscul.
Unelte dedicate citirii lor: e-book reader-ele şi tabletele. Personal, prefer o tabletă în loc de e-book reader, căci, pe lângă posibilitatea lecturii, mai poţi face şi altceva cu ea: navigare pe net, Facebook, un mic joc, etc. Despre tableta preferată altădată.
Cărţi pentru ele? O mulţime: plătite şi, ce e mai important, gratuite. Cum apar cărţile gratuite în mediul on-line? De cele mai multe ori, prin munca unor pasionaţi care le scanează şi apoi convertesc fişierele rezultate în alte fişiere care pot fi citite cu uşurinţă pe dispozitive mobile.
Iată mai jos câteva resurse pentru cărţi electronice:
Cărţi gratis:
- România inedit
- Zlibrary (.mobi + .epub)
- Library Genesis - LibgenRo
- Standard ebooks - cărți electronice gratuite
- O altfel de E-Carte
- cărţi electronice gratis
- Bibliocărţi
- Editura Litera
- 1cartepasaptamana
- bookblog.ro
- indexofcarti.wordpress.com
- Paul Goma free - site de autor
- alte "magazine" online care folosesc clienţi tip .torrent
Edituri on-line (oferă cărţi electronice contra cost, uneori la un preţ destul de piperat, iar alteori, mai rar, şi cărţi gratuite):
- Cărţi la eMAG
- Libris
- Nemira
- elefant.ro
- Humanitas Digital
- Polirom ebooks
- Cărturești
- corectbooks
- Bookland
- Amazon (cărţi în limba română)
Free e-books (cărţi electronice gratis în limba engleză):
- Proiectul Gutenberg - oferă peste 58.000 de cărți electronice gratuite, cărți care pot fi descărcate sau citite online
- FreeEBOOKS - canal Reddit
- Zlibrary sau Zlibrary - peste 5.000.000 de cărți, inclusiv în limba română. 5 descărcări gratis pe zi.
- Standard eBooks - un proiect pe bază de voluntariat, care are ca scop producerea cărților electronice la cel mai înalt standard
- FreeBookSpot: peste 4.000 de cărţi electronice gratuite în 96 categorii, de la inginerie la ficţiune
- 4eBooks: o colecţie uriaşă de cărţi electronice gratuite din domeniul calculatoarelor
- Free-eBooks: pot fi descărcate numeroase cărţi. Necesită întregistrare (gratuită)
- ManyBooks: peste 20.000 free ebooks
- GetFreeEBooks: după cum sugerează şi numele, website-ul conţine o bibliotecă de cărţi electronice gratuite
- FreeComputerBooks: cărţile electronice gratuite sunt structurate în 12 categorii, împărţite în alte 150 subcategorii, toate fiind din domeniul computerelor
- FreeTechBooks: cărţi din domeniul calculatoarelor, ingineriei şi alte aspecte tehnologice
- Scribd: e considerat GitHub-ul cărţilor electronice. Conţine documente online în Word, PDF şi alte formate
- KnowFree: pe lângă cărţi electronice, website-ul conţine şi traininguri video, precum şi alte materiale
- OnlineFreeEBooks: Automotive Ebooks, Business Ebooks, Engineering Ebooks, Gadget Ebooks, Hardware Ebooks, Health & Medical Ebooks, Hobbies Ebooks, Programming & Technology Ebooks, Sport & Martial Art Ebooks. 9 categorii sunt găzduite de acest website.
- MemoWare: ebook-uri optimizate pentru citirea pe dispozitive mobile
- OnlineComputerBooks: cărţi electronice gratuite din domeniul computerelor şi nu numai
- SnipFiles: cărţi electronice şi software gratuit
- Bookyards: cărţi, materiale educative şi altele
- Proiectul Gutenberg - zeci de mii de cărţi gratuite în mai multe limbi
- http://ebooks.adelaide.edu.au - sute de cărți gratuite, ordonate alfabetic
- http://it-ebooks.info
- http://en.bookfi.org/
Un soft foarte bun pentru managementul cărţilor electronice: Calibre. Despre cum se face o carte electronică folosind Calibre și suita office gratuită și open source LibreOffice am scris aici.
Despre cum puteți înlătura protecția DRM și apoi converti o carte din formatul ePub în formatul MOBI pentru Kindle am scris aici.
În cazul în care vreţi să convertiţi un fişier epub în de exemplu, mobi, se poate folosi (cu mai mult sau mai puţin succes) Zamzar ori alt convertor on-line (există cu tonele în internetul liber).
Articolul va fi completat periodic cu alte şi alte resurse de cărţi gratis (asta interesează cel mai mult) și nu numai, pe măsură ce mi le voi aminti sau le voi descoperi.
Lucian a zis
Si aici am gasit multe carti gratis
https://www.bestseller.md/ebooks/carti-gratis.html?dir=asc&limba=130&order=price
Ana Maria a zis
Mulțumesc!E foarte greu să gasesti carti gratuite online.
Otilia a zis
En.bookfi.org si it-ebooks.info
Bobses a zis
Mersi!
Daniel Ionel Costina a zis
Super tare postarea asta. Am pus toate linkurile la favorite.
Bobses a zis
Dacă mai găsești altele (internetul e plin de resurse...), ești binevenit să le pui într-un comentariu, ca să adunăm cît mai multe informații într-un loc. 😉