Toată lumea a auzit de campania "Fabricat în România", iniţiată în anul 2000. Programul a fost lansat pe fondul unei scăderi evidente şi continue a producţiei interne, precum şi a pierderii unor repere importante ale economiei naţionale.
Creat pentru a sprijini agenţii economici autohtoni în competiţia inegală - şi de multe ori neloială - cu produsele din import, Programul Fabricat în Romania propune o promovare unitară şi coerentă care să asigure continuitate activităţii acestora.
Adoptând condiţii clare cu privire la calitatea produselor care poartă marca Fabricat în România, se demontează şi prejudecata conform căreia produsele româneşti sunt de proastă calitate.
Unde am vrut să ajung după această scurtă descriere? Nici mai mult, nici mai puţin, la producătorii de textile din România. Armani, Esprit, Brax, Louis Vuitton sau Pierre Cardin sunt câteva dintre cele mai importante branduri ale industriei textile de lux. Însă, majoritatea personalităţilor sau a oamenilor cu dare de mână din Europa şi America nu ştiu că ţinutele de mii de euro pe care le îmbracă sunt confecţionate în România. Şi nu că, neapărat, au deschis fabrici sub numele lor arhicunoscut, ci produc în [tooltip tip="Lohn-ul presupune existenţa unui contractor străin care angajează un executant român pentru a realiza lucrările necesare de prelucrare, procesare sau reparare în vederea obţinerii produselor finale, urmând ca aceste produse să fie expediate contractorului."]regim de lohn[/tooltip]. Adică, altfel spus, românaşii noştri fabrică textilele care ajung pe pielea lui Obama, Bill Gates şi alţii ca ei!
Din păcate, afacerile cu textile în România, pentru români, nu sunt tocmai foarte profitabile... De exemplu, un număr de 18.321 de companii din România au intrat în insolvenţă, în primele nouă luni ale anului trecut, conform wall-street.ro. Se remarcă sectorul "Fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte", singurul care înregistrează peste 100 de insolvenţe raportat la 1.000 de firme active, unde se poate aprecia că 10% din cadrul industriei a dispărut practic în primele nouă luni ale anului 2013! Groaznic!
De ce noi, românii acceptăm aşa ceva? De ce nu ajutăm producătorii noştri să supravieţuiască? Având industrie (textilă sau de oricare ar fi ea), se asigură şi locuri de muncă. De ce să nu cumpărăm de la producătorii autohtoni? De ce să nu-i ajutăm pe-ai noştri şi, astfel să ne ajutăm pe noi, ca stat? Un obiectiv important al oricărei guvernări ar trebui să fie reindustrializarea ţării.
De ce să nu vizităm AfaceriTextile.ro pentru informaţii suplimentare şi chiar pentru comenzi? Iar dacă aveţi o făbricută de produse textile, de ce să nu o înscrieţi în catalogul lor? E complet şi complex! Găseşti cam tot ceea ce te interesează din domeniul produselor textile.
În final, să nu uităm că produsele fabricate în România sunt de calitate cel puţin la fel de bună ca cele de sub sigla marilor branduri!
Dă-ți cu părerea