Ca o completare la articolul anterior, în care anunţam că şcolile din România (cel puţin o parte, care au profesori mai destupaţi) vor trece pe software-ul open-source, vine şi ştirea că guvernul Marii Britanii renunţă la Microsoft Office şi este în căutarea unei soluţii alternative.
Aceasta este încă o lovitură grea dată softului proprietar. Numai în ultimii 3 ani, guvernul Angliei a cheltuit peste 200 milioane de lire sterline numai pe suita de programe de la Microsoft.
Guvernul Marii Britanii ia în calcul, ca înlocuitor al MS Office, Google Docs şi OpenOffice.
Francis Maude, ministru în cabinetul britanic, a declarat că vor fi economisite milioane de lire sterline prin renunţarea cumpărării software-ului proprietar.
Maude a spus:
"Ştim că cele mai bune tehnologii şi idei digitale de multe ori vin de la firmele mici , dar de prea multe ori în trecut acestora le-a fost restricţionat accesul la piaţa guvernamentală. Nu numai că, în această perioadă, am fost lipsiţi de inovaţie, dar am plătit foarte mult pentru o tehnologie învechită."
Guvernul consideră că acest lucru va pune capăt "[tooltip tip="Click pentru mai multe informaţii despre oligopol!"]oligopolului[/tooltip]" între furnizorii de tehnologii. Maude a mai spus:
"Software-ul pe care îl folosim în guvernare este furnizat de doar câteva companii mari. Un oligopol mic domină piaţa. Vreau să văd o gamă mai mare de software, astfel încît funcţionarii publici să aibă acces la informaţiile de care au nevoie şi să le poată folosi în munca lor fără să fie nevoie să cumpere o anumită marcă de software. În primul rînd, acest lucru va ajuta departamentele să facă ceva simplu, cum e partajarea documentelor, într-un mod mult mai uşor. Dar acest lucru va permite şi publicului, de asemenea, să folosească şi să partajeze mai uşor informaţii guvernamentale."
Un lucru e sigur: acest lucru va permite software-ului open-source să pătrundă mai adînc în societate, trecîndu-se de faza în care era utilizat numai de cîţiva entuziaşti sau revoltaţi împotriva marelui Microsoft.
Adaptare după efytimes.com.
Dă-ți cu părerea