CloudFlare este un serviciu de analiză, protecție și caching distribuit al conținutului static (Content Delivery Network - CDN). În medie, un site protejat cu CloudFlare se încarcă de două ori mai repede, consumă cu 60% mai puțin trafic, are cu până la 65% mai puține accesări directe ale serverului și este mult mai sigur. CloudFlare stochează doar conținutul static (imagini, CSS sau javascript), paginile site-ului nefiind afectate.
Pentru a folosi acest serviciu, trebuie un cont gratuit la CloudFlare. CloudFlare oferă 3 tipuri de servicii: free, pro şi business. Deocamdată, pentru majoritatea siteurilor mici şi medii, este suficient un plan free.
După crearea contului şi logarea pe site, trebuie adăugate domeniile:
După adăugarea domeniului, trebuie schimbate nameserverele vechi cu cele furnizate de CloudFlare (în panoul de administrare al domeniului de la registrar) şi se aştepată propagarea lor (propagarea poate dura pînă la 48 de ore).
După ce ns-urile s-au propagat, se revine în panoul de administrare CloudFlare pentru editarea DNS:
Eventual adăugăm subdomeniile necesare: CloudFlare --> My Websites --> Settings->DNS Settings --> Scroll în josul paginii şi adăugăm o înregistrare tip A sau CNAME:
Atenţie: norul de culoare portocalie înseamnă că domeniul/sudomeniul respectiv este protejat de CloudFlare, în caz contrar (nor de culoare gri) înseamnă că traficul nu trece prin reţeaua CloudFlare. Numai înregistrările tip A sau CNAME care reprezintă traficul web pot fi trecute prin CloudFlare: toate celelalte intrări (e-mail, ftp, etc.) trebuie să fie comutate pe nor gri.
Pentru a vedea dacă un domeniu trece prin reţeaua CloudFlare, scriem în terminal comanda dig:
dig bobses.eu
; <<>> DiG 9.9.5-3-Ubuntu <<>> bobses.eu
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 15459
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 2, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 4096
;; QUESTION SECTION:
;bobses.eu. IN A;; ANSWER SECTION:
bobses.eu. 300 IN A 141.101.117.41
bobses.eu. 300 IN A 141.101.116.41;; Query time: 56 msec
;; SERVER: 127.0.1.1#53(127.0.1.1)
;; WHEN: Sun Mar 30 12:30:23 EEST 2014
;; MSG SIZE rcvd: 70
Ne interesează ANSWER SECTION: IP-ul de acolo este IP-ul ClodFlare, aşadar totul e ok.
thementor124 a zis
Poti pune Wp super cache sau W3 Total Cache ( pe laga cache avansat poti seta si CDN ) .
Bobses a zis
Am pus alt plugin pt. cache: Quick Cache. Cu cele spuse de tine refuză să funcţioneze cum trebuie (probabil trebuia să stau eu prea mult să le fac setările corespunzătoare, dar n-am avut timp).
Ionut a zis
Am folosit CloudFlare dar am avut mari probleme, cum firma de hosting nu a vrut sa ma ajute, mi-am dus un site de la cateva sute de vizite pe zi la rata o rata apropiata de zero. Daca nu stii sa faci setarile necesare, atunci cred eu, firma de gazduire trebuie sa te ajute. Voi (re)incerca sa il setez acum, dupa acest tutorial.
Bobses a zis
La mine e ok. Vezi că pentru WordPress au un plugin care te ajută să vezi IP-urile reale ale comentatorilor, nu cel CloudFlare :). La fel, este o extensie asemănătoare şi pt. Joomla.