Windows 7 are un număr impresionant de utilizatori. Se estimează că peste 50% din calculatorele lumii rulează Windows 7. După ce nava cu Windows XP s-a scufundat, iată că a început numărătoarea inversă și pentru Windows 7, iar cei care-l folosesc încep să ia în calcul achiziționarea de noi licențe (de ce nu trece lumea la Linux, nu pricep...; exemplul München este de dată recentă și ar trebui urmat de cel puțin TOȚI utilizatorii casnici, nemaivorbind de majoritatea instituțiilor). Microsoft a anunțat recent că suportul mainstream pentru Windows 7 se va încheia pe 13 ianuarie 2015 - adică peste doar 5 luni!
Atenție! Este vorba doar de suportul mainstream! Windows 7 va beneficia, în continuare, de suport extins, până pe 14 ianuarie 2020.
Ce înseamnă, totuși, suport mainstream și suport extins?
La încetarea suportului mainstream:
- nu se mai adaugă caracteristici noi și nici nu vor mai apărea Service Pack-uri, dar continuă acordarea suportui extins (extended support), care va aduce regulat actualizări de securitate, de performanță și fiabilitate până la finalul ciclului de viață al produsului (14.01.2020);
- nu se mai acordă suportul helpdesk sau telefonic cuprins în prețul produsului, ci doar suport plătit per intervenție;
- nu se mai oferă garanție pentru produsele aflate în suport extins.
Cei care vor să cumpere acum Windows 7 în loc de Windows 8, vor trebui să se grăbească: vânzările Windows 7 Home Basic, Home Premium și Ultimate se vor încheia pe 31 octombrie 2014, spre deosebire de Windows 7 Professional, care va fi vândut până la o dată care nu a fost încă stabilită.
A fost grea uciderea Windowsului XP, dar cea a lui Windows 7 va fi și mai dificilă...
La 13 ianuarie 2015, Microsoft va înceta suportul mainstream pentru următoarele produse:
- Windows 7 (toate edițiile)
- Windows Server 2008 și 2008 R2
- Windows Storage Server 2008
- Microsoft Dynamics C5 2010, NAV 2009, și NAV 2009 R2
În final, concluzia este una singură: doar renunțând la Windows și trecând la Linux veți scăpa de aceste griji!
ionicame a zis
Urasc Windows 8, sper doa ca MS sa vina de acasa si sa faca un alt sistem de operare cel putin la fel de bun la Win Xp sau 7.
Pana atunci raman pe linux.
Bobses a zis
Mulți speră că așa va fi Windows 9. 🙂 Oricum, eu am să rămân veșnic îndrăgostit de Linux. 🙂
ionicame a zis
Si mie imi place Linux dar, vezi tu, sunt unele domenii care folosesc aplicatii ce nu pot sa ruleze decat pe Windows si atunci uite cu esti la mana lui Microsoft.
Iulian a zis
Aș trece la Linux fără să clipesc, dar, se pare că asta se va întâmpla doar când Adobe va face și el pasul. Am nevoie de After Effects. 🙂
Bobses a zis
Poți încerca dual-boot și treci în Windows doar când lucrezi cu Adobe AfterEffects. Sau să încerci să te obișnuiești cu un soft de editare video pentru linux: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_editing_software
Iulian a zis
Am mai folosit Linux, dar să țin un dual boot nu mă încântă pentru că nu folosesc nimic ce poate să mă țină legat de Linux și cu virușii sau blocările nu am mai avut probleme în ultimii ani.
În Linux nu există și nu cred că vor exista alternative la produsele multimedia ale Adobe. Eu nu fac doar editare (pentru aia e suficient și Lightworks care merge pe Linux) AE și Adobe Illustrator sunt altceva și nu au echivalent.