Da, Uber va ajunge şi în România. E Uber nu Über...
Aplicaţia Uber, lansată în 2009 în Statele unite, va fi funcţională şi în ţara noastră. Orice şofer va putea să devină un fel de taximetrist, să răspundă online comenzilor, iar contravaloarea călătoriei îi va fi automat achitată de pe cardul pasagerului.
Compania americană Uber, care a ajuns cel mai în vogă start-up de tehnologie de pe planetă, dar şi una dintre cele mai controversate afaceri, intră şi pe piaţa românească. Firma de peste Ocean pune la dispoziţie o aplicaţie pentru smartphone care permite oricărui şofer să transporte persoane şi să fie plătit online pentru asta.
Aplicaţia Uber a fost lansată în anul 2009 de antreprenorii americani Garrett Camp si Travis Kalanick şi a ajuns să fie prezentă în 45 de ţări din America, Europa de Vest şi Asia. Ea este deja funcţională şi în Praga, iar compania Uber caută oameni pentru reprezentanţele din Ungaria, Slovacia şi România. Pentru „filiala“ românească, americanii de la Uber sunt în căutarea unui director general, a unui director de marketing şi a unuia pentru operaţiuni şi logistică.
Oricine are un smartphone poate utiliza aplicaţia Uber pentru a călători. Software-ul pune automat clientul înscris în program în legătură cu cel mai apropiat şofer recrutat de companie.
La destinaţie, pasagerul nu achită fizic nimic. Tariful este calculat de program în funcţie de distanţă, viteză şi condiţiile de trafic. Serviciile nu se plătesc fizic, contravaloarea călătoriei este reţinută în mod automat de pe cardul clientului prin intermediul contului de client. Şoferii îşi primesc banii într-un depozit şi au dreptul la o anumită cotă din nota de plată, restul rămânând companiei. Şoferii înscrişi în aplicaţie pot munci când vor şi cât vor.
Valoarea pieţii este estimată la la 18 miliarde de dolari, intenţia declarată fiind aceea de a ajunge în toate oraşele cu peste 100.000 de locuitori.
Taximetriştii profesionişti susţin că aplicaţia generează concurenţă neloială, întrucât şoferii Uber nu sunt obligaţi să se conformeze legilor de profil, nu trebuie să plătească taxe specifice taximetriei şi nici nu li se cere vreo licenţă.
Sunt curios cât succes va avea în România, ştiind cât de tradiţionalişti sunt românii. Încă nu ştiu dacă voi prefera un taxi sau un şofer Uber... Rămâne de văzut, după implementarea softului în ţara noastră.
Dă-ți cu părerea