Microsoft a lansat zilele trecute build-ul 9879 al noului sistem de operare Windows 10. Noul Windows 10 nu poate fi deocamdată cumpărat, căci se află în stadiul Technical Preview (testare de către utilizatori).
Chiar dacă sunt un fan înrăit al Ubuntu Linux (99,99% din timp petrecându-mi-l pe acest minunat sistem de operare gratuit), doresc să văd ce şi cum poate noul Windows 10. Aşa că zilele următoare îl voi instala în dual-boot cu Ubuntu 14.10 Mate.
Pentru a instala Windows 10, trebuie descărcată copia de evaluare (fişier ISO) sau Windows 10 Technical Preview. Acesta este disponibil gratuit şi poate fi folosit, după cum îi spune şi numele, doar pentru testare.
Mai multe despre Windows 10 povesteşte chiar Microsoft aici.
Pentru a obține o copie, este necesară înregistrarea în programul Windows Insider. Programul Insider permite, atât profesioniştilor cât şi entuziaştilor, posibilitatea testării noilor sisteme de operare înainte de a fi puse la dispoziţia publicului.
Intrarea în programul Microsoft Insider
Intrarea în progranul Microsoft Insider este gratuită. Trebuie doar un click pe link-ul de mai jos, urmat de înregistrare - asta dacă nu aveţi deja un cont @hotmail.com, @live.com sau @outlook.com. Dacă aveţi deja un cont dintre cele enumerate, piteţi să vă logaţi şi să descarcaţi fişierul ISO cu Windows 10.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview
Descărcarea fişierului ISO
După intrarea în programul Microsoft Insider, aveţi posibilitatea de a descărca fişierul ISO: Acest fişier se arde pe un DVD şi se porneşte calculatorul de pe el. De asemenea, poate fi folosit şi în cadrul maşinilor virtuale, cum ar fi VirtualBox sau WMware.
Cum Windows 10 este încă în stadiul de test, nu este recomandabilă instalarea lui ca sistem de operare principal pe calculatoarele aflate în producţie. În viitor, Microsoft va dezactiva această versiune, obligând utilizatorii fie să cumpere versiunea finală, fie să renunţe la folosirea noului OS.
Din nou, utilizaţi-l numai pentru testare.
După ce se boot-ează de pe acest DVD, veţi fi întrebaţi dacă faceţi upgrade sau faceţi o instalare particularizată.
Se selectează custom installation to continue. Instalarea seamănă cu cea a Windows 8, aşa că nu ar trebui să fie probleme. Totuşi, voi da câteva repere mai jos.
Va începe copierea şi instalarea fişierelor Windows. Aşteptaţi până la finalizarea procesului şi restartarea calculatorului. Veţi fi întrebat, din nou, dacă preferaţi să particularizaţi sistemul de operare cu setările voastre sau le aplicaţi pe cele prestabilite.
Setările default funcţionează bine, după cum spun cei care le-au folosit.
Dacă doriţi să creaţi un cont local şi să nu folosiţi un cont online Micrsofot, selectaţi opţiunea Create new account. Dacă vreţi să folosiţi contul vostru online Micrsosoft, introduceţi adresa de email şi parola pentru autentificare.
Din nou, dacă doriţi să vă conectaţi cu un cont local, click pe Create new account şi apoi pe link-ul Sign in without a Microsoft account.
Această opţiune permite crearea unui utilizator şi a unei parole locale; datele vor fi folosite pentru autentificarea în sistemul de operare.
După introducerea credenţialelor, se aşteaptă lansarea nou-instalatului sistem de operare. Ecranul va arăta precum cel de mai jos:
Asta e tot! Dacă voi avea timp zilele următoare, îl voi instala şi eu şi voi reveni cu mai multe screenshot-uri.
Distracţi-vă, daţi-vă pe noul Windows 10, dar încercaţi şi Ubuntu Linux - nu vă va părea rău!
Dă-ți cu părerea