Acum câteva zile am fost în vizită la nişte prieteni. Fiecare familie avea copii, în total nimerindu-se vreo 4 - 5 brotaci, cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani.
La un moment dat, când atmosfera între adulţi era destul de "încinsă", cineva şi-a dat seama că lipsesc copiii. Linişte totală din partea lor... Pe vremea mea, când se adunau împreună mai mulţi prichindei, se zguduiau geamurile. 🙂
I-am găsit în camera copilului gazdei, ciotcă în jurul unui calculator şi al unui laptop. Ne-am apropiat, curioşi să vedem ce urmăresc cu atâta patos. Mă aşteptam la vreun film sau videoclip. Când colo, jucau online jocuri mahjong! 🙂
Nu ştiu mare lucru despre jocul ăsta: am citit despre el prin cărţile lui James Clavell - era jucat atât de copii, cât şi de adulţi (cocote ori bătrâni lupi de mare). O căutare rapidă pe tata Google m-a lămurit că Mahjong este un joc care provine din China; cuvântul s-ar traduce prin "vrăbiuţă", fiind mai mult un joc de relaxare decât de competiţie.
Mahjong este un joc intuitiv, care pune în valoare atât inteligenţa şi îndemânarea jucătorilor, cât şi logica acestora. Ca în fiecare joc, şi norocul are un cuvânt de spus, dar destul de mic, comparativ cu abilităţile jucătorilor.
Jocul a apărut în urma cu aproximativ 2500 de ani în China, desenele de pe piese simbolizând bunavoinţa, sinceritatea şi credinţa. Sunt mult versiuni de Mahjong, cea mai cunoscută fiind Hong Kong Mahjong (provenită, fireşte, din Hong Kong) care conţine 136 sau 144 piese.
Deoarece jocul se bazează în mod deosebit pe imagini şi simboluri, este ideal pentru copiii mici, dezvoltându-le imaginaţia şi, de ce nu, rapiditatea în luarea deciziilor. Totodată, poate fi jucat de către jucători de orice vârstă, fiind un mod plăcut de socializare.
Scopul jocului este să găseşti piesele care au aceeaşi imagine şi să le faci să dispară toate, două câte două, într-un timp limită, diferit pentru fiecare nivel. Primele niveluri ale jocului sunt simple, dificultatea crescând pe măsură ce sunt atacate nivelurile superioare.
Una peste alta, adulţii s-au amestecat cu copiii şi au jucat împreună Mahjong online! 🙂
Marian a zis
Nu pot sa cred ca nu ai jucat pina acum Mahjong, eu il joc de cind folosesc Ubuntu, era preinstalat la fel ca Solitaire pe Windows
Bobses a zis
Nu, nu l-am jucat. Pe Ubuntu am mai jucat pe Wine Pharaoh și Heroes3...