Linux a fost conceput pentru o utilizare simplă şi eficientă. Fie că-l foloseşti pentru afaceri sau acasă, Linux este cel mai de încredere sistem care poate fi adoptat, şi a devenit unul dintre cele mai folosite sisteme de operare din întreaga lume. De exemplu, cele mai multe data center-e folosesc Linux; cele mai multe servere sunt configurate pe Linux. Există câteva motive pentru care cineva ar vrea să facă trecerea de la Windows la Linux:
1. Linux este gratuit - să nu ai nicio îndoială în această privinţă
În cazul în care vrei să scapi de toate restricţiile impuse de diverse patente sau sub orice altă formă ar fi ele, atunci este cel mai bine să faci trecerea către noul sistem de operare. Codul sursă Linux poate fi editat de către cei care doresc să schimbe ceva sau de proprietarii afacerilor inovatoare. Drept urmare, este cel mai bun sistem de operare care poate fi adoptat de afaceriştii care vor să-şi simplifice operaţiunile.
2. Linux este mai securizat decât orice alt server
Linux poate fi folosit pentru a configura un server de încredere, care oferă siguranţă ridicată oricărui utilizator. Comunitatea Linux oferă soluţii extrem de rapide pentru orice ameninţare cu care s-ar putea confrunta la un moment dat. Mai mult decât atât, utilizatorii Linux oferă periodic actualizări de kernel şi patch-uri de securitate. Din acest motiv, nu este necesară instalarea unui software antivirus dedicat, ceea ce presupune economisirea unei sume importante de bani.
3. Linux are o compatibilitatea mărită cu hardware-ul existent
Cele mai multe dintre celelalte servere şi sisteme de operare te limitează din mai multe puncte de vedere. De exemplu, Windows 7 şi 8 au nevoie de cel puţin 1 GB de memorie RAM pentru ca sistemul să funcţioneze acceptabil. Dar Linux este un sistem de operare simplu (nu simplist!) care nu te constrânge din punct de vedere al capacităţii de memorie, putând fi astfel folosit pe orice arhitectură de care dispune un utilizator la un moment dat.
4. Uşor de utilizat
Linux este un sistem de operare ideal, care nu necesită cursuri de formare intensivă pentru a putea fi folosit. Mai mult, acesta vine cu toate funcţionalităţile necesare care sunt incluse în sistemul de operare Windows. Dacă eşti în căutarea unui sistem de încredere şi care poate fi folosit de oricine, atât acasă cât şi la serviciu, atunci cel mai bun lucru pe care îl ai de făcut este să adopţi Linux.
5. Linux vine cu driverele incluse
Nu cred că există persoană care să nu se fi confruntat cu lipsa anumitor drivere atunci când instala Windows. Linux economiseşte timpul pierdut în căutarea acestor drivere, de la un site la altul, şi aşa mai departe, existând riscul mărit de infectare cu viruşi (dacă nu se descarcă de pe site-urile autorizate). Te ajută, de asemenea, să economiseşti bani. Cele mai multe drivere vin incluse în sistemul de operare linux. Nu mai există bătaie de cap şi stres din cauza driverelor lipsă.
6. Proces de update facil şi simplu
Actualizarea Windows-ului poate fi, uneori, stresantă şi dificilă. Nu mai vorbesc de actualizarea aplicaţiilor care, de cele mai multe ori, necesită bani. Dar Linux actualizează automat atât sistemul de operare, cât şi aplicaţiile instalate. Spre deosebire de Windows, în Linux actualizarea stă doar la un click distanţă.
7. Linux e rapid
Linux este simplu şi, prin urmare, mult mai rapid comparat cu orice alt sistem de operare. Windows vine cu multe programe care nu sunt necesare, este "umflat" cu software (aşa numitul "bloatware") care ocupă spaţiu pe hard disk şi consumă resurse, ceea ce îi îngreunează funcţionarea. În orice afacere sau chiar în jocuri, timpul este un factor crucial. Linux este cel mai bun sistem de operare care poate fi adoptat atunci când Windows devine, pe zi ce trece, mai greoi.
8. Linux are suport din partea comunităţii
Unul dintre cele mai bune lucruri la Linux este că îţi oferă sentimentul apartenenţei. Există multe platforme unde-ţi poţi împărtăşi cu ceilalţi utilizatori experienţa. Vei ajunge să ştii şi să înveţi mai mult citind secţiunile de întrebări frecvente; de asemenea, nu renunţa la întrebările şi nelămuririle pe care le ai, căci vei obţine răspunsurile necesare din partea comunităţii.
9. Linux dispune de un puternic program de procesare de texte
LibreOffice Writer este un program puternic pentru procesare de text, un echivalent extraordinar la MS Word. Mai mult, suita LibreOffice poate înlocui cu succes MS Office. LibreOffice vine împreună cu Linux şi se pot economisi sute de dolari folosindu-o.
10. Linux îţi oferă posibilitatea de a descărca şi folosi multe instrumente gratuite
La doar un click distanţă, poţi accesa mii de instrumente şi programe. Acesta este un avantaj enorm faţă de sistemul de operare Windows. Este cea mai bună metodă de a-ţi îmbunătăţi experienţa în utilizare.
Traducere şi adaptare după technotification.com
Alternative Linux la programele pentru Windows pot fi găsite aici, aici sau aici.
Coco a zis
https://rstforums.com/forum/topic/105346-de-ce-sa-folosim-linux/#comment-649856
Catalin a zis
Salut!
Incep prin a spune ca m-am abonat la acest blog,si il citesc oricand primesc email cu noutati.
Acum cu privire la subiect.Am avut multe tentative de a trece la linux,insa am revenit la w.Ultima data il pusesem la punct,acum vreo luna pe laptop,insemnand aplicatii si tot ceea ce eu foloseam si pe w.
Numai ca minunea a durat 3 zile,pana am ajuns la munca.Acolo trebuia sa ma conectez cu laptop-ul la o imprimanta in retea printr-un modem Asus.Nu stiu daca avea print-server sau nu,defapt nu cunosc sa dau detalii.
M-am conectat in interfata ei, am adaugat un utilizator,am schimbat IPV4 la laptop,cum facusem pe windows,am adaugat-o in sistemul ubuntu,cu tot cu drivere.Idee e ca am reusit sa o fac sa printeze,numai ca scan nu am putut.Pe windows foloseam un ftp utility care banuiesc ca imi facea o fereastra FTP sa primeasca fisiere intr-un folder stabilit de mine , de la masinaria de 20K lei.
M-am chinuit vreo 8 ore,n-a fost chip sa gasesc un inlocuitor ptr. acel programel de 200KB,sau sa fac un ftp server din terminal.
Chiar vroiam sa ma fortez sa nu renunt,ptr. ca la randul meu programez in php,javascript + mysql si cateva librarii.De asemenea am avut si eu cateva vps-uri si le-am administrat destul de ok.Mi-as fi dorit sa-mi extind cunostintele si in acest OS.
Numai bine si scuze de roman (insa e bun la seo!) 😀 !
Bobses a zis
Salut
Nu ai de ce să-ți ceri scuze. 🙂
Ai putea să folosești dual boot cu Windows o perioadă (măcar până reușești să-ți configurezi Linuxul așa cum vrei tu). E păcat să renunți doar pentru că nu ți-a ieșit ușor cum ai vrut.
Eu am avut și zile întregi în care nu reușeam să fac un anumit lucru - dar până la urmă tot găseam o soluție. Totul e să perseverezi. 🙂
Catalin Stefu a zis
Multumesc, as fi insistat, insa la job nu-mi permit sa pierd 2 zile iar acasa nu aveam imprimanta sa testez.Oricum vreau sa ma intorc, sper sa dezbatem aici si sa rezolvam.
George a zis
Citisem pe un singur blog ca Win XP are inca suport pana in iulie 2015. E adevarat?
Daca da, e bine sa fac actualizari la Win XP Pro SP3?
Daca nu, ce sistem de Linux este recomandabil?
Vad ca Linux si Windows 7 apar in conditiile de configuratie necesare pentru viteze de net incepand cu Fiberlink 300.
Bobses a zis
Windows XP e mort și îngropat. Win 7 mai are și el câțiva ani.
Linux poți folosi pentru orice conexiune și viteză de internet: de la dial-up la Fiberlink 1000. Pentru început, recomand Ubuntu sau Linux Mint.
George a zis
Multumesc pentru raspunsul atat de prompt.
Albert a zis
Desi lucrez in domeniul IT si ma joc toata ziua cu linuxul acasa pentru uz personal nu prea ma pot obisnuii. De ce nustiu...am incercat sa fiu sincer vreo 2 saptamani si am trecut inapoi...e destul de greu sa te obisnuiesti atat, linuxul e clar superior la multe puncte fata de windows.
Bobses a zis
Eu numai Linux folosesc acasă... Cum am zis şi în altă parte, în ultimul an am folosit Windows-ul doar pt. a instala CWM Recovery pe telefon. 🙂 Atât.
ad1k a zis
Linux-ul este genial! Folosesc ubunu +derivate pe trei cal domestice pt fecebok G+ youtube etc.. si este mai bun ca windosu .Acu ,pt jocuri am auzit ce mai bine W.
Bobses a zis
Uite un articol despre jocuri în Linux. Linuxul nu mai e ce-a fost în privința jocurilor...
remussatala a zis
Se instalează și se actualizează toate programele dintr-un singur loc, nu ai nevoie de antivirus și programe de mentenanță și ai de ales între mai multe interfețe grafice, totul gratuit și în cea mai mare parte open source. Se poate testa și folosi ca distribuție live, iar instalarea se face automat și fără grija driverelor. Windows are o instalare greoaie și el tot timpul rumegă în calculator în căutarea de viruși. Windoes are nevoie de defragmentare și recunoaște foarte puține sisteme de fișiere. Eu am un stick usb formatat ca f2fs. Ce știe Windows de f2fs, btrfs sau xfs și altele? Din linux se poate intra peste tot, iar din Windows poți intra numai pe fat, fat32, exfat și ntfs. Se mai poate intra cu un driver în ext2 cu scriere și citire ori în ex3 și ext4 numai în citire dacă se instalează un driver anume care nu este oferit de Microsoft. De asemeni, din Linux se pot executa aplicații construite pentru Windows, dar din Windows nu se poate executa absolut nimic construit pentru linux.
Marius Cucu a zis
Dar de ce sa nu folosim MAC OS X?
Bobses a zis
Foarte simplu: ăla e pe bani... şi pe bani mulţi, foarte mulţi. 🙂
Cipri a zis
Crezi ca tot omul de rand isi permite un computer de la Apple?