Zilele trecute internetul a fost bântuit de o imagine cu părinţi cocoţaţi pe clădirea unei şcoli şi care trimiteau copiuţe/fiţuici copiilor ca să treacă examenele de absolvire a liceului. 600 de absolvenţi pe bază de copiat... Şi totul cu ştirea şi sub oblăduirea administraţiei.
Modul în care părinţii sunt dispuşi să cadă de la aceste înălţimi arată că examenele sunt considerate capitale pentru viitorul copiilor lor. Totodată, dovedeşte lipsa totală de inhibiţii referitor la ideea de "trişare". Părinţii ar fi declarat că poliţia locală ar fi primit mită ca să "închidă ochii" la escaladarea zidurilor.
Sistemul educaţional din India este infestat de trişori şi plagiatori de ani de zile, corupţia fiind endemică în această ţară. Din păcate pentru ei, nu există nicio speranţă că acest sistem va fi înlocuit cu unul mai bun.
Şi la noi, românii, acest lucru este (încă) la ordinea zilei. De 20 de ani examenele de bacalaureat şi cele de capacitate au fost absolvite la grămadă, copii buni şi loaze, de-a valma. "Atenţiile" şi "protocoalele" acordate profesorilor examinatori şi corectori şi-au spus cuvântul. Dar, din fericire, de câţiva ani a început să se schimbe atât mentalitatea generală în privinţa absolvirii acestor examene, cât şi a modului cum sunt ele "trecute".
Dar mai este mult până departe... Vorbeam cu părinţi ai căror copii au intrat la licee considerate de elită în Iaşi (unii pe bune, alţii pe bază de subiecte ştiute anterior, fapt nerecunoscut în gura mare, dar plozii lor au avut grijă să se laude altora). Părinţii celor care au intrat "pe bune" - foarte puţini comparativ cu ceilalţi - sunt total nemulţumiţi de modul în care se face şcoală acolo: indiferent de notele luate la teste, teze, etc., în catalog se trece doar 9 şi 10, ca să nu fie "stricată" imaginea şcolii, împingându-i pe cei care mai învăţau cât de cât să o lase mai moale, pe principiul "dacă tot am numai note mari, de ce să mă obosesc?".
Iar atât timp cât notele luate în timpul gimnaziului sau al liceului vor conta la admitere, acest mod imbecil de a "ajuta" copiii nu va dispărea. Din această cauză este acceptat cu atâta uşurinţă un tembel de prim-ministru plagiator şi semiretardat, din acest motiv România a mers în jos.
De ce nu se revine la tipul de examinare din perioada pre-'89? Treapta I, treapta a II-a şi clasicele examene de admitere la facultate? Poate nu în totalitate corecte, căci nimeni nu neagă că şi atunci se mai făceau "aranjamente", dar, oricum, ar fi mult mai edificatoare asupra calităţii celor ce intră într-o şcoală.
Marius a zis
Trist... ăștia care sunt acum în școală ar trebui să ne plătească nouă pensia mai tarziu....Vai de noi.
Bobses a zis
Mda, din păcate ai foarte mare dreptate... Te apucă frisoanele când vezi ce imbecili ies acum din şcoală. Ăştia sunt, cică, viitorul României.