Toată lumea cunoaşte Microsoft ca fiind pionierul sistemelor de operare şi cel care a creat sistemul de operare Windows. O mulţime de dispozitive din întreaga lume rulează acest sistem de operare. În ultima vreme, compania a fost apreciată şi pentru sprijinul acordat lumii open source. Ar putea avea acest fapt ca rezultat final un sistem de operare Windows open source? Potrivit unuia din inginerii de top ai Microsoft, se pare că acest lucru va fi posibil în viitor şi vom vedea un Windows open source.
Este binecunoscut faptul că există 2 sisteme de operare: open source (cu sursă deschisă) şi closed source (cu sursă închisă). Windows şi OS X sunt sisteme de operare closed source, căci codul lor nu este pus la dispoziţia publicului, astfel încât să poată fi schimbat şi modificat. Mai mult, preţul Windows este piperat, cel puţin pentru utilizatorii din România. Pe de altă parte, sistemele open source, cum e cazul Linuxului, permite utilizatorilor şi programatorilor să creeze lucruri minunate, unice. Un Windows open source ar putea schimba complet piaţa sistemelor de operare din prezent.
Mark Russinovich este unul din dezvoltatorii Windows-ului şi deţine titlul de Microsoft Technical Fellow. El a făcut această declaraţie la ChefConf, o conferinţă dedicată soluţiilor open source.
Wired scrie că la conferinţă Russinovich a întrebat câţi din cei prezenţi folosesc Windows 10. Deloc surprinzător, având în vedere faptul că se afla într-un loc cu împătimiţi open source, doar o singură persoană din cele câteva sute prezente a ridicat mâna. Ceilalţi s-au declarat adepţi ai Linux-ului, fiind dependenţi de el. În acest moment, Russinovich a declarat:
That’s the reality we live in today.
De la începuturile sale, Microsoft a făcut bani menţinând închisă sursa sistemului lor de operare. Dar, de când Satya Nadella a preluat conducerea, se pare că un nou Microsoft e pe cale să se nască. În decembrie, Microsoft a anunţat că atât că .NET Core va rula pe diferite platforme, dar şi că va sprijini open source şi pentru containerele Docker de pe Windows Server. Ce să mai spunem de declaraţia că "Windows Azure iubeşte open source"? Mai mult, este oficial că Windows 10 va fi gratuit pentru utilizatorii Windows 7, Windows 8 şi Windows 8.1, chiar dacă aceştia folosesc o versiune piratată.
Continuând discuţia despre open source, Russinovich a mai spus că fiecare conversaţie imaginată că ar fi avut loc referitor la ceea se va întâmpla cu software-ul dezvoltat de Microsoft (open source versus non-open source) chiar a fost purtată:
Every conversation you can imagine about what should we do with our software—open versus not-open versus services—has happened.
E clar că Windows nu va deveni open source în viitorul apropiat, căci încă este o sursă bogată de venituri. Acest lucru se va întâmpla, mai mult ca sigur, când Microsoft va găsi altceva cu care să înlocuiască pierderile prin deschiderea sistemului de operare (ar putea, de exemplu, să ofere suport doar celor care vor plăti o anumită taxă, sau să le furnizeze anumite updateuri... metode se găsesc...). Dar, în final, este îmbucurător că acest gigant se deschide şi acceptă tehnologiile open source.
Adaptare după fossbytes.com
Dan a zis
Marea forta a Linuxului este in primul rand gratuitatea. De remarcat ca utilizatorii nu se indreapta nici spre sisteme Linux care costa derizoriu (gen 32 USD), ci prefera un sistem in totalitate gratuit.
sunshine64sm a zis
Windows nu va fi "Open Source" în vecii vecilor. Hai să fim serioşi, imperiul lor este clădit pe secretul din spatele ferestrelor, şi ar fi o nechibzuinţă din partea lor să facă codul disponibil. Şi motive ar găsi destule...
Bobses a zis
Sunt de acord; dar au aruncat pastila, pentru a atrage mai mulţi peşti în cârlig.
Marius a zis
Concluzia ta e buna. Nu va fi gratuit, nu va fi open source prea curand...
Bobses a zis
Au aruncat pastila şi au început speculaţiile. 🙂