Ce faci atunci când ţi-ai virusat calculatorul cu Windows astfel încât nici nu mai poate porni? De cele mai multe ori, majoritatea covârşitoare a utilizatorilor reinstalează sistemul de operare, chiar dacă îşi pierd datele importante. Ăsta este momentul în care le spun cu reală satisfacţie celor aflaţi într-o astfel de situaţie: dacă rulai LINUX nu păţeai aşa ceva! 🙂 Atunci, cu un CD sau stick USB cu Linux devii un fel de vrăjitor, căci văd cu ochii lor cum pot fi recuperate datele de pe Windows-ul virusat datorită prostiei lor.
Totuşi, ce e de făcut? Cum scanezi de viruşi un astfel de PC care nu mai încarcă sistemul de operare al celor de la Microsoft? Acesta este un moment în care un program antivirus bootabil devine eroul zilei. Cu un antivirus bootabil se poate crea un flash USB sau un CD pe un alt calculator funcţionabil, apoi poate fi utilizat pe maşina infectată pentru a scana hard-disk-urile în vederea depistării şi eliminării viruşilor - toate acestea fără a fi nevoie să porniţi Windows-ul buclucaş!
Având în vedere cu mulţi viruşi produc daune grave în Windows care îl împiedică să se lanseze în execuţie, un Live CD cu Linux ori un antivirus bootabil pot fi arme grele la îndemâna utilizatorilor, ajutându-i să pună pe picioare un computer dărâmat.
Ca principiu general, obţinerea unui antivirus bootabil presupune descărcarea unei imagini ISO de pe website-ul dezvoltatorului aplicaţiei respective, apoi inscripţionarea pe un CD sau un drive USB cu ajutorul unui computer funcţional, după care se va reporni sistemul infectat cu CD-ul sau flash-ul USB ca drive principal (setările respective se fac în BIOS).
Mai jos voi enumara 15 astfel de instrumente gratuite pentru pornirea şi scanarea calculatoarelor infectate. Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina dezvoltatorului aplicaţiei, sau în comentarii la produsul respectiv.
1. ANVI Rescue Disk
Anvi Rescue Disk este un foarte simplu antivirus bootabil. În interfaţa sa există doar 3 butoane principale, 2 secţiuni şi fără posibilitatea unor setări personalizate.
Se poate iniţia o scanare rapidă sau scanare completă a sistemului, ori o scanare personalizată, în interiorul unui anumit folder. Există o secţiune şi pentru identificarea şi repararea problemelor generate de regiştrii corupţi ai Windows-ului.
2. AVG Rescue CD
AVG Rescue CD poate fi utilizat numai în modul text. Poate scana pentru programe nedorite, cookie-uri, extensii de fişiere nedorite, atât în interiorul unui anumit folder, sau chiar într-o arhivă.
Înainte de a începe scanarea, există posibilitatea de a alege scanarea numai unui anumit folder, doar a sectorului de boot, numai a regiştrilor sau a unui dispozitiv conectat.
3. Avira Rescue System
Avira Rescue System este tot un program bootabil gratuit pentru scanare şi depistare a viruşilor de calculator, care oferă şi funcţii de editor de regiştri, browser web, şi altele, având o interfaţă grafică standard.
Avira Rescue System îşi actualizează automat baza de date cu definiţii ale viruşilor înainte de a începe scanarea. În timpul scanării, arhivele sunt decomprimate şi scanate pentru o protecţie sporită. Nu permite scanarea particularizată a unui fişier sau folder, ci doar a partiţiilor.
4. Bitdefender Rescue CD
Bitdefender Rescue CD îşi verifică actualizările de fiecare dată când este lansat. Înainte de a începe scanarea, se pot exclude anumite extensii de fişiere, se poate alege dimensiunea maximă a fişierelor care vor fi scanate.
Permite scanarea unor foldere individuale şi nu doar a întregului hard disk sau a unei întregi partiţii.
5. Comodo Rescue Disk
Comodo Rescue Disk poate fi lansat de pe CD sau stick USB atât în modul text, cât şi cu o familiară interfaţă grafică, intuitivă, uşor de folosit.
Permite 3 tipuri de scanare: smart scan, full scan, sau custom scan.
Scanarea inteligentă permite scanarea pentru viruşi şi rootkit-uri din memorie, sectoarele de boot, intrările autorun sau alte zone, cum ar fi regiştri sau folderele sistem. Scanarea personalizată permite selectarea unor anumite fişiere sau foldere care vor fi scanate. Pot fi scanate arhive, se poate selecta scanarea euristică sau pot fi sărite fişiere care depăşeşsc o anumită dimensiune.
6. Dr.Web LiveDisk
Dr. Web LiveDisk este un antivirus gratuit bootabil pentru Windows şi Linux, cu multiple caracteristici. există o mulţime de setări care pot fi configurate, cum ar ceea ce trebuie să facă Dr. Web atunci când găseşte fişiere infectate sau suspicioase.
Se pot exclude anumite foldere de la scanare, se poate configura dimensiunea maximă a unui fişier care va fi scanat; de asemenea, se poate scana un singur fişier.
7. F-Secure Rescue CD
F-Secure Rescue CD este un program simplu antivirus gratuit. funcţionează fără interfaţă grafică, ceea ce poate fi, uneori, derutant.
Opţiunile sale sunt destul de bine ascunse. Îşi actualizează automat definiţiile înainte de a începe scanarea (nu se poate sări peste acest pas).
8. Kaspersky Rescue Disk
Kaspersky Rescue Disk este o întreagă suită software, care permite atât scanarea contra viruşilor, cât şi navigare web sau editarea regiştirlor Windows-ului.
Poate fi folosit pentru scanarea împotriva viruşilor, viermilor, troienilor, malware, adware, dialers sau a altor elemente maliţioase.
Poate fi folosit atât în modul grafic, cât şi în cel text. Permite scanarea euristică şi posibilitatea de a alege cât de adâncă să fie această scanare. Poate fi configurat să dezinfecteze automat fişierele cu probleme, sau doar să emită o avertizare.
9. Panda Cloud Cleaner Rescue ISO
Panda Rescue ISO permite folosirea în mod gratuit a programului Panda Cloud Cleaner pentru a scana computerul fără niciun fel de întreruperi. Panda Rescue ISO este pur şi simplu un mijloc de a lansa Panda Cloud Cleaner fără interferenţa altor procese care ar putea să întrerupă sau să altereze rezultatele scanării.
Pentru a începe, trebuie pornit de pe discul Panda Rescue ISO pentru a pregăti calculatorul. Apoi, computerul va fi repornit în Windows şi va lansa Panda Cloud Cleaner înaintea oricăror alte aplicaţii. Toate celelalte procese sunt oprite, aşa că Panda Cloud Cleaner nu va fi oprit de niciun virus.
10. PC Tools' Alternate Operating System Scanner
Este un utilitar un pic diferit faţă de celelalte din această listă, deoarece face parte dintr-o întreagă suită software. Suita completă cuprinde nu numai utilitarul antivirus, ci şi un file manager, system shell, un instrument de distrugere a datelor şi un utilitare de recuperare a datelor şterse.
Dacă sunt găsite fişiere infectate, PC Tools' Alternate Operating System Scanner va deschide o pagină cu rezultate în care acestea pot fi dezactivate, astfel încât să nu afecteze alte fişiere.
Nu permite setări personalizate: funcţionează simplu - scanare şi apoi aşteptarea rezultatelor.
11. Sophos Bootable Anti-Virus
Nu are setări personalizate, ci doar posibilitatea de a alege între cele 2 tipuri de scanare disponibile: scanarea recomandată poate redenumi fişierele infectate sau doar să afişeze un log cu locul unde acestea au fost depistate; scanarea avansată va şterge automat fişierele infectate.
Mai există o opţiune de meniu Bash Shell care permite îndepăratrea manuală a viruşilor. Este utilă doar în cazul în care se cunoaşte locul acestora.
Este necesară citirea cu atenţie a instrucţiunilor pentru a aobţine fişierul ISO cu această unealtă.
12. Trend Micro Rescue Disk
Trend Micro Rescue Disk este un alt instrument gratuit pentru scanare antivirus făpră interfaţă grafică, ceea ce înseamnă că navigarea se va face doar cu săgeţile de pe tastatură.
Scanarea poate fi una rapidă sau completă, în funcţie de ceea ce avem nevoie.
Trend Micro Rescue Disk se descarcă ca un program obişnuit, la instalarea alegându-se mediul: USB sau CD.
13. VBA32 Rescue
VBA32 nu are interfaţă grafică, dar permite setări detaliate.
Programul dispune de o mulţime de opţiuni, cum ar fi alegerea discului care va fi scanat, definirea unui anumit tip de fişiere care să fie scanat, posibilitatea de a scana în interiorul arhivelor, precum şi alegerea acţiunii default atunci când este găsit un fişier infectat.
Permite scanarea euristică precum şi actualizarea definiţiilor direct de pe CD sau USB.
14. Windows Defender Offline
Acest instrument vine de la Microsoft şi este o unealtă care oferă o interfaţă grafică completă.
Se pot actualiza definiţiile direct de pe disc, se pot vizualiza fişierele din carantină, pot fi excluse de la scanare fişiere, foldere sau diverse tipuri de fişiere.
15. Zillya! LiveCD
Zillya! LiveCD poate scana întregul hard disk sau doar anumite foldere, dar nu poate fi folosit pentru scanarea unui singur fişier. Dispune de o interfaţă prietenoasă şi uşor de utilizat.
Există o opțiune pentru a verifica viruşii în anumite tipuri de fişiere cunoscute ca potenţial periculoase, cum ar fi cele executabile, astfel încât să nu trebuiască scanat fiecare tip de fişier în parte, ceea ce ar putea lşua o mulţime de timp.
Pe discul bootabil este disponibil şi un utilitar numit Zillya! MBR Recovery care poate scana de viruşi sectorul de boot şi îl poate repara atunci când MBR-ul este corupt.
Pe final, vin cu aceeaşi observaţie: 99% dintre utilizatorii calculatoarelor nu au nevoie de ceea ce oferă Windows diferit în comparaţie cu linux, aşa că ar trebui să se orienteze şi să depună un efort minim pentru a învăţa să utilizeze acest minunat sistem de operare gratuit open source care are la bază kernelul LINUX - economii (vedeţi cât costă licenţele software, da?), plăcere şi experienţă în utilizare mărită.
Dă-ți cu părerea