Richard Stallman, cel care a lansat, în 1983, proiectul GNU care a fost începutul mişcării open source şi a software-ului liber, a scris un articol pentru The Guardian în care pur şi simplu îi biciuieşte pe cei de la Microsoft şi Apple. Stallman este recunoscut ca fiind foarte virulent împotriva celor care nu acceptă ideea de open source.
Articolul începe prin a defini programele malware - toate tipurile de software-uri rău-intenționate concepute pentru a deteriora un computer sau o rețea. Programele malware nu înseamnă numai viruşi, ele pot fi instalate pe computer fără știrea dvs., adesea prin intermediul unor linkuri înșelătoare sau al unor descărcări care par a avea conținut interesant. Aceste aspecte sunt eliminate în cazul software-ului liber, cu sursă deschisă, unde toţi doritorii care se pricep pot arunca o privire.
În continuare, Stallman spune că dezvoltatorii din ziua de azi îşi maltratează utilizatorii, încercând să "scape" prin acel EULA (end user licence agreements) pe care majoritatea îl închide fără să-l citească. Au fost raportate atât de multe cazuri de malware proprietar, încât ar trebui să considerăm suspect şi periculos orice software proprietar. Stallman consideră că, în secolul 21, software-ul proprierar este pentru fraieri.
Windows îşi spionează utilizatorii, limitându-le libertatea - de exemplu, pe mobil cenzurează anumite aplicaţii. De asemenea, în sistemul de operare Windows există "o uşă universală" deschisă pentru creatorul său prin care Microsoft impune de la distanţă diverse modificări ale software-ului. Din păcate, Microsoft îşi sabotează utilizatorii (care au plătit bani grei pentru sistemul de operare Windows), raportând aceste găuri de securitate întâi către NSA (Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite - vă amintiţi de scandalul stârnit de Edward Snowden, da? - recomand filmul Citizenfour, un documentar care îi are ca protaginişti pe Edward Snowden, cel care a denunţat NSA pentru spionaj, şi pe Glenn Greenwald, ziaristul care a făcut publice aceste fapte abominabile), abia ulterior remediindu-le.
Mai departe, Stallman spune că şi sistemele de la Apple sunt tot malware: MacOS spionează şi încătuşează utilizatorii, iar iOS spionează, încătuşează şi, mai mult cenzurează anumite aplicaţii, având, la rândul său, un backdoor lăsat intenţionat deschis de către dezvoltatorii săi, pentru a permite instalarea sau dezinstalarea forţată de aplicaţii pe sistemele clienţilor lor.
Iniţiatorul mişcării open source nu se lasă şi atacă ebook-reader-ul de la Amazon: Kindle. El spune că toate cărţile şi paginile citite, sublinierile pe care le fac posesorii Kindle, sunt raportate. Mai mult, şi Amazon încătuşează utilizatorii, oprindu-i să-şi trimită cărţile între ei (în lumea fizică acest lucru se numeşte "împrumut" - câţi dintre noi n-am împrumutat cărţi unii altora?), având, în acest scop, un backdoor orwellian prin care poate şterge cărţi de pe dispozitivele clienţilor.
Articolul este deosebit de interesant şi, tocmai de aceea, am tradus câteva din ideile sale principale. Cine doreşte să afle mai mult poate citi integral întreaga expunere pe The Guardian.
Aş fi curios să aflu şi părerea voastră. 🙂
moroșanu a zis
Foarte interesantă acestă, hai să-i spun, recenzie a articolului din The Guardian chiar și pentru un nespecialist ca mine care, din bun simț, dorește să înțeleagă anumite chestiuni! Mulțumesc 🙂
Bobses a zis
Cu plăcere! 🙂
gmx a zis
”politically corectness” spune că open-source nu e bun, deaceea această mișcare de idei (simple!) nu e permisă liberă prin lume. suntem exact în situația de care ghandi spunea: <>. eu mă mir că Stalmann mai trăiește încă și sper să nu o ia pe urmele lui Snowden sau a tipului din spatele Wikileaks, că se va destrăma mișcarea softwareului liber sau (doar!) va fi discreditată mai ușor.
Bobses a zis
Va fi doar mai uşor de discreditat, dacă se va întâmpla ce vrei tu. De destrămat... cred că va fi greu.
George a zis
Trebuie sa fii besmetec rau sa nu accepti un sistem Open Sources
Ne-am nascut oameni liberi. A ingradi cineva sistemele cuiva, nu-i in regula.
Bobses a zis
Ai dreptate. 🙂