Traficul de date mobile este o problemă uriaşă a posesorilor de telefoane de tip smartphone. În România, un singur operator de telefonie mobilă oferă trafic de date nelimitat la un preţ mai mult decât acceptabil: RCS & RDS la un abonament Digi Optim Nelimitat cu doar 4€!
Restul, giganţii Orange şi Vodafone (Telekom încă nu contează) sunt extraordinar de zgârciţi cu ofertele de internet mobil. Chiar dacă am toată familia trecută pe RCS&RDS, eu sunt încă obligat să plătesc un abonament de 10€ la Orange până în septembrie anul viitor (când voi trece obligatoriu la RCS), care îmi oferă 320 MB DOAR până în martie, urmând ca apoi să scadă la 160... Aşa că sunt direct interesat de micşorarea consumului de date care circulă între telefonul meu şi oceanul de informaţii exterioare numit Internet.
Urmez cu stricteţe câţiva paşi pentru a mă putea încadra în infima catitate de date mobile pe care mi-au pus-o la dispoziţie nesimţiţii de la Orange.
Desigur că economia de date mobile va varia de la individ la individ, în funcţie de obiceiurile fiecăruia, dar urmând paşii descrişi mai jos cantitatea de date va putea fi redusă până la jumătate în comparaţie cu ceea ce consumaţi acum.
1. Comprimarea paginilor cu Google Chrome
Se presupune că folosiţi Chrome pentru navigarea pe internet. Acest lucru vă poate economisi 30 - 35% din datele mobile. Activând opţiunea Data Saver (Economizor de date) din Setările browserului, paginile web vor fi comprimate înainte de a fi încărcate în browser.
Utilizarea acestei opţiuni încetineşte un pic navigarea, dar vă veţi obişnui repede cu asta dacă vă gândiţi cât se poate economisi cu această opţiune. Să aveţi în minte şi cât costă traficul suplimentar de date mobile la Orange, Vodafone şi Telekom...
2. Renunţaţi la clasica aplicaţie Facebook
Este binecunoscut printre posesorii de telefoane cu Android că Facebook este o aplicaţe care contribuie foarte mult nu numai la consumul de date, ci şi la consumul de resurse (baterie). Acest lucru este realizat, de cele mai multe ori, când deja ori ai depăşit traficul de date alocat, ori s-a descărcat acumulatorul...
Există o mulţime de aplicaţii alternative pentru Facebook, dar doar una este oficială şi dezvoltată de Facebook: Facebook Lite. Cu această alternativă la clasica aplicaţie pentru Facebook se poate reduce cu până la 50% traficul de date procesat într-o lună pe reţeaua de socializare. Eu folosesc de vreo 6 luni, de pe vremea când era în versiunea beta, şi sunt mulţumit de modul în care funcţionează.
O altă modalitate de a reduce traficul de date cu Facebook este deschiderea versiunii mobile a reţelei de socializare din Google Chrome.
3. Restricţionaţi traficul de date din fundal
Cea mai simplă şi uşoară modalitate de a economisi date mobile este să-i "spunem" sistemului de operare Android să restricţioneze datele din fundal.
Datele din background reprezintă, de fapt, tot traficul de internet realizat de telefon atunci când nu folosiţi explicit o aplicaţie: sincronizare e-mail, sincronizare prognoză meteo, actualizare feed-uri, şi multe altele.
Pentru a ajunge la această opţiune, se navigă la Setări >> Rata de utilizare a datelor >> Restricţionare date de fundal (se apasă pe butonul de Meniu).
De asemenea, se poate dezactiva sicronizarea serviciilor Google navigând la Setări >> Conturi >> Google >> selectare cont dorit şi debifare a serviciului care nu se doreşte a fi sincronizat automat.
4. Dezactivarea actualizării automate a aplicaţiilor
O altă cantitate uriaşă de date consumate provine de la serviciul care permite actualizarea automată a aplicaţiilor instalate prin intermediul Google Play. Dacă aveţi activată această opţiune şi, mai mult, ea să se realizeze prin intermediul conexiunii de date mobile, vă veţi trezi cu o factură uriaşă de la furnizorii de telefonie mobilă pe simplul fapt că "aţi depăşit traficul de date alocat şi aţi consumat suplimentar".
Pentru a verifica acest aspect, deschidem Magazinul Google şi ne îndreptăm atenţia la meniul de navigaţie din partea stângă (cele 3 bare verticale). Se apasă pe Setări şi, în partea de sus, la categoria General, se observă opţiunea care permite dezactivarea autoupdate-ului. Selectaţi "Nu actualizaţi automat aplicaţiile" sau "Actualizaţi automat aplicaţiile numai prin Wi-Fi."
5. Stocaţi muzică pe telefon
Serviciile de streaming media, cum ar fi Youtube, Vimeo, Google Play Music, sau oricare altul care permite vizualizarea şi ascultarea de muzică şi filme online, sunt adevărate ucigaşe de date mobile. Dacă ai o anumită melodie sau un anumit album pe care-l asculţi în mod constant, cel mai bine este să-l încarci pe cardul microSD şi să-l asculţi offline, fără grija datelor consumate.
Chiar şi în cazul în care telefonul nu are slot pentru card microSD sau nu aveţi spaţiu suficient pentru stocarea muzicii preferate, există posibilitatea de a asculta offline, prin inserarea unui microadaptor pentru carduri microSD:
O reducere a "poftei" de a asculta online înseamnă o scădere drastică a traficului de date mobile consumate.
D.Pintilie a zis
ma intereseaza microadaptorul pentru carduri microSD; n-am reusit sa gasesc asa ceva, nenea Google imi aduce alte chestii.
cum se numeste mai exact si unde se gaseste. Multumesc
Bobses a zis
Habar n-am unde se găseşte... Ai în poză cum arată.
Vezi asta: http://www.ebay.com/itm/Sintech-SDHC-SD-card-to-micro-SD-TF-extension-adapter-FPC-cable-for-mobile-phone-/221149974785
cosuri cadou a zis
Eu nu intru pe youtube si nu mai intru cu Chrome sau Opera pe internet. Asa ma limitez la cei 2GB lunar de la vodafone.
Bobses a zis
Aha! Şi te lauzi cu asta, nu? 🙂 Cât plăteşti la Vodafone pt. cei 2 GB?
cosuri cadou a zis
6 euro. Si am si nelimitat in vodafone, si minute multe in alte retele si in afara pe langa cei 2GB.
Bobses a zis
Nelimitatul în reţeua în care ai abonament deja nu mai reprezintă o opţiune în zilele noastre, când toată lumea trece dintr-o reţea în alta. Important e să ai multe minute în alte reţele (ideal 800 - 1000, ca să nu te trezeşti că rămâi fără) şi câţi mai mult trafic înclus (nelimitatul de la RDS e ideal :)).
Am cunoscut pe cineva care avea 90 de minute în alte reţele la Orange şi zicea că are multe. 🙂 Mie, care vorbesc normal, cele 90 de minute îmi ajung cam 1 săptămână. Depinde de la persoană la persoană, în funcţie de felul fiecăruia de a vorbi şi de a folosi telefonul.
Abia aştept să scap de Orange şi să trec la RDS.