Internetul este plin de resurse de toate felurile, dar în ceea ce priveşte educaţia acestea sunt nelimitate. Şi se înmulţesc pe zi ce trece... Sunt foarte multe site-uri cu conţinut de înaltă calitate complet gratuite. Multe website-uri oferă cursuri online la standarde de universitate. Pentru a-mi uşura o căutare ulterioară, atât mie cât şi eventualilor cititori, am ales 20 de siteuri educaţionale cu conţinut de calitate şi, bineînţeles, complet gratuite.
1. Coursera
Coursera.org este un site care uneşte într-un parteneriat universităţi şi organizaţii din întreaga lume. Coursera este o unealtă puternică pentru educaţie online gratuită, incluzând cursuri de la mai multe universităţi de top, muzee sau organizaţii. Coursera este deosebit de util atunci când vreţi să studiaţi subiecte diferite, oferite de mai multe grupuri sau şcoli.
2. Khan Academy
Acest website are un parteneriat cu multe şcoli, oferind, prin intermediul unei interfeţe uşor utilizabile şi accesibile, multe cursuri impresionante pentru subiecte diferite. Khan Academy este unul dintre cele mai cunoscute site-uri educaţionale, incredibil de uşor de utilizat, şi care face mai uşor de urmărit obiectivele învăţării.
3. Open Culture Online Courses
Cursurile de pe Open Culture sunt oferite de universităţi din Anglia, Australia, Ţara Galilor şi Statele Unite. O resursă de mare ajutor în găsirea mai multor cursuri într-un anumit domeniu de studiu.
4. Udemy
Cursurile gratuite de pe Udemy sunt, conceptual, similare celor oferite de Coursera; în plus, permite utilizatorilor realizarea de cursuri personalizate.
5. Academic Earth
Academic Earth este un alt website care pune la dispoziţie cursuri gratuite ale mai multor şcoli. Este permisă sortarea în funcţie de subiect şi de şcoală, astfel că este mai uşoară găsirea unui anumit subiect căutat.
6. edX
O altă opţiune excelentă pentru educaţie online gratuită este edX. Reunind cursuri de la şcoli diferite, website-ul oferă informaţii impresionante şi de calitate pentru toţi cei interesaţi, acoperind o gamă largă de subiecte.
7. Alison
Alison este un alt site educaţional gratuit şi care oferă cursuri certificate în anumite domenii, cum ar fi: afaceri, tehnologie, sănătate sau de învăţare a unor limbi străine.
8. iTunesU Free Courses
Un loc convenabil pentru educaţie online gratuită este iTunesU, deoarece se integrează perfect cu dispozitivele create de Apple. Aplicaţia iTunesU poate fi descărcată şi instalată pe iPad, iPod sau iPhone. Utilizatorii desktop-urilor pot accesa iTunesUdin colţul dreapta sus al iTunes Store. Aplicaţia iTunesU este structurată asemănător cu iTunes. Utilizatorii pot căuta ceea ce doresc să înveţe după mai multe criterii, cum ar fi după gen ori după topic. Cursurile sunt, de cele mai multe ori, mixuri de podcasturi gratuite sau clipuri video, uneori întâlnindu-se şi conţinut plătit. Pot fi găsite cursuri structurate pe o gamă largă de subiecte, dar, din păcate, iTunesU nu poate fi integrat pe dispozitivele cu Android, Windows sau Google.
9. Stanford Online
Este un hub pentru toate ofertele online ale renumitei Universităţi Stanford. Dacă pe Coursera sunt găsite doar anumite cursuri de la Stanford, altele pot fi găsite numai aici, pe Stanford Online. Unele cursuri necesită iTunes, dar cele mai multe pot fi urmărite în browser. Stanford Online oferă cursuri de înaltă calitate, dar diversitatea lor poate părea oarecum limitată, în comparaţie cu website-urile care reunesc resurse ale mai multor şcoli.
10. Harvard Extension
Asemănător cu Stanford online, Harvard Extension oferă cursuri doar de la Universitatea Harvard. Este o altă sursă excelentă pentru materiale de top, varietatea cursurilor fiind mai bogată decât a altor website-uri care oferă subiecte de la mai multe şcoli. Mai mult, Harvard Extension permite căutarea după cursuri de certificare profesională, ajutându-i pe cei care au ca obiectiv această certificare profesională.
11. Open Yale Courses
Open Yale Courses urmează pe Stanford Online şi pe Harvard Extension, oferind cursuri online de la Universitatea Yale. Cursurile sunt limitate la ceea ce se predă în şcoală, dar oferă şi clipuri video cu prelegeri din campus. Disponibilitatea acestor videoclipuri face ca site-ul să fie urmărit în special de cei care preferă să înveţe vizionând, decât în urma lecturii unor cursuri de calitate.
12. UC Berkeley Class Central
La fel ca celelalte şcoli din această listă, Universitatea Berkeley din California oferă cursuri online gratuite într-o varietate de opţiuni. Şcoala are de oferit ceva mai puţine cursuri decât celelalte de mai sus, dar include câteva lecturi suplimentare, webcast-uri şi fluxuri RSS, fiind uşor de accesat şi urmărit pentru subiectele alese.
13. MIT OpenCourseWare
MIT oferă o varietate mare de cursuri gratuite. Şcoala are un număr comparabil de cursuri cu cele de mai sus, oferind, în plus, materiale pentru studiu aprofundat la unele discipline. MIT oferă şi feed-uri RSS, aceasta fiind o metodă convenabilă pentru învăţarea continuă.
14. Carnegie Mellon Open Learning Initiative
Oferta educaţională online gratuită a Carnegie Mellon este comparabilă cu cea a celorlalte şcoli din listă, acoperind, totuşi, o gamă mai mică de subiecte. Sunt disponibile materiale pentru studiul aprofundat al anumitor discipline.
15. Codecademy
Codecademy este un website dedicat învăţării programării. Spre deosebire de alte site-uri asemănătoare, Codecademy oferă o fereastră pentru practica live. Aceasta înseamnă că se poate exersa ceea ce învăţăm să codăm în timp ce citim lecţia! Cursurile de la Codecademy sunt bine scrise şi uşor de urmărit, site-ul fiind foarte bine organizat. Codecademy dispune de un tablou de bord în care se poate urmări progresul învăţării, lecţiile fiind organizate în module complete. Acest lucru permite învăţarea unui întreg limbaj de programare, fără să fie nevoie să alegem manual cursul următor.
16. Code
Code este un alt website orientat pe programare şi învăţarea scrierii aplicaţiilor. Conţine cursuri de înaltă calitate, având şi opţiune de învăţare pentru copii. Code oferă şi cursuri gratuite online axate pe o mare varietate de subiecte tehnologice. Cursurile merge de la învăţarea scrierii aplicaţiilor, la Javascript sau robotică. Cele mai multe cursuri sunt prezentate de aşa manieră încât pot fi folosite într-o sală de clasă. Code - o resursă bogată pentru învăţarea programării, precum şi în găsirea altor subiecte demne de a fi studiate.
17. University of London Podcasts
Pagina de podcast-uri a Universităţii din Londra este o altă resursă bogată dedicată învăţării gratuite online. Chiar dacă cursurile reprezintă podcasturi, acestea sunt, totuşi, strânse de la 11 universităţi din Londra şi din jurul ei, oferind celor doritori o gamă largă de prelegeri.
18. University of Oxford Podcasts
Similar Universităţii din Londra, Universitatea din Oxford pune la dispoziţie o gamă largă de podcasturi. Cele mai multe sunt prelegeri publice sau ale unor profesori-vizitatori. Avantajul acestui website este că podcasturile sunt organizate pe serii, făcând uşoară abonarea la mai multe prelegeri într-un subiect. Un alte site bun pentru prelegeri complete.
19. BBC Podcasts
Pentru cei care învaţă ascultând, BBC pune la dispoziţie o largă varietate de podcasturi structurate pe subiecte diferite. de obicei sunt actualizate săptămânal, subiectele trecând de la finanţe sau sport la evenimentele curente. Unele podcasturi sunt disponibile în mai multe limbi. Accentul prelegerilor BBC nu este pus pe profunzime, ci pe teorie, fiind făcute pentru a fi accesibile persoanelor obişnuite.
20. TED-Ed
O altă destinaţie pentru învăţarea de subiecte generale este TED-Ed. De la aceeaşi comunitate care a pus la dispoziţie seria web de uimitoare prelegeri motivaţionale TED Talks, vine acum un website plin cu filme educative. Cele mai multe includ animaţii impresionante, durata lor fiind în jur de 10 minute fiecare (mai mult sau mai puţin). TED-Ed nu este doar un site pentru curioşi, ci cuprinde şi materiale suplimentare şi teste video. Website-ul este extrem de util atât pentru educaţia obişnuită, cât şi pentru cei care doresc să descopere subiecte noi şi interesante.
Totul e să avem timpul necesar acumulării a cât mai multe cunoştinţe. Din păcate, pe măsură ce înaintez în vârstă, realizez cât de multe nu ştiu şi ce puţin timp a mai rămas pentru informare...
razvan a zis
dintre toate, am incercat doar coursera, care e misto 😀