Software-ul open source este foarte vehiculat în ultima perioadă, mai ales în urma creşterii preocupării legate de confidenţialitatea online şi a conştientizării necesităţii securităţii datelor. Folosind software proprietar, nu poţi şti cu adevărat ce face programul respectiv cu datele tale.
Lumea se îndreaptă spre o acceptare la scară largă a programelor open source, în unele cercuri cerându-se în mod special alternative viabile open source la aplicaţiile populare, cum ar fi MS Word şi Adobe Photoshop.
Open Source reprezintă viitorul
Spre sfârşitul anului 2014, Microsoft a anunţat că va deschide către comunitate plaforma .NET Framework, aceasta devenind open source. Multe programe moderne din sistemul de operare Windows au la bază această platformă. Şi mai recent, în iunie, Microsoft a decis să facă şi Windows Live Writer open source - Windows Live Writer este o aplicaţie pentru bloggeri, parte din Windows Live.
Urmează marele Apple, care a anunţat că vor face open source limbajul lor de programare Swift.
Când cele mai mari companii de software din lume, fiecare fiind vârf de lance într-o anumită tehnologie, încep să adopte filosofia open source în mod public, atunci ştii că open source-ul este cu adevărat viitorul.
Ce înseamnă asta pentru un utilizator obişnuit?
În primul rând şi mai întâi de toate, software-ul open source implică (dar nu de fiecare dată) software liber. În timp ce Photoshop, MS Word şi Maya pot costa sute sau mii de dolari, alternativele libere, cum ar fi GIMP, LibreOffice Writer (proaspăt trecut la superba versiune 5.0) şi Blender sunt complet gratuite atât pentru descărcare, cât şi pentru utilizare. Şi cine nu iubeşte gratuitatea? 🙂
Dar este foarte posibilă şi realizarea de câştiguri financiare cu open source, ceea ce motivează programatorii. Cine vrea să-şi arate sprijinul, poate oferi oricând o donaţie oricât de mică.
În al doilea rând, dezvoltatorii devin mai responsabili pentru codul lor. Într-un program cu adevărat open source, oricine poate naviga şi căuta în codul sursă care stă în spatele său, astfel încât liniile de cod rău intenţionate (malware) nu pot fi ascunse, deci este aproape imposibil ca datele tale să ajungă în locuri în care nu te aştepţi.
În al treilea rând, software-ul open source creşte mai rapid şi rezistă mai mult. În condiţiile în care oricine poate contribui la dezvoltarea unei aplicaţii open source, echipa de dezvoltare devine, cel puţin teoretic, la fel de mare şi numeroasă ca şi comunitatea, prin urmare bug-urile sunt remediate repede şi în mod regulat, iar caracteristici noi pot fi adăugate mai des.
În al patrulea rând, software-ul open source promovează concurenţa, ceea ce duce la inovaţie şi calitate. Printr-o tehnică numită forking (bifurcare), un proiect open source se poate împărţi în două produse concurente, fiecare provocându-l pe celălalt. Exemplele sunt numeroase: LibreOffice s-a rupt din OpenOffice, Ubuntu din Debian, etc. În final, cel puţin teoretic, ambele produse sunt îmbunătăţite (mai puţin cazul OpenOffice, a cărui dezvoltare aproape a stagnat), ceea ce, pentru utilizatori obişnuiţi ca mine, nu poate fi decât o bucurie.
În concluzie, unde pot fi găsite programe open source pentru Windows (da, chiar dacă folosesc aproape în exclusivitate Linux - mă mai spurc cu Win la serviciu - mă gândesc şi la nevoiaşii care au rămas încă pe Windows 🙂 )?
Foarte important: evitaţi descărcarea de programe de pe SourceForge! Nu cu mult timp în urmă, a fost dovedit că SourceForge a deturnat proiecte abandonate şi a infectat cu malware installer-ele respective. Pentru a te feri de dureri de cap, recomand ignorarea SourceForge şi, bineînţeles, trecerea la Linux!
1. Open Source Windows
Open Source Windows este o listă cu programe open source dedicate - normal - sistemului de operare Windows. Lista nu are pretenţia că este finală, dar reprezintă un punct de plecare bun care înglobează elemente de calitate.
Probabil multă lume a auzit de unele programe (Thunderbird, VLC, Audacious), dar veţi găsi şi aplicaţii mai puţin cunoscute, cum ar fi Miro, PeaZip ori SkipScreen. Merită aruncată o privire, dar asiguraţi-vă că acordaţi atenţie şi site-ului înrudit, Best Privacy Tools.
2. Open Source Software Directory
Ca şi Open Source Windows, Open Source Software Directory este o resursă bună pentru găsirea de software non-proprietar. Baza sa de date cuprinde peste 1000 de programe, aşa că selecţia nu va fi foarte uşoară. Filtrarea poate fi făcută pe categorii, în funcţie de tipul platformei sau după audienţă, ceea ce face relativ uşoară navigarea.
3. AlternativeTo
AlternativeTo este unul din favoritele multor utilizatori care sunt în căutarea de noi programe open source. Este coordonat şi întreţinut de comunitate, astfel încât reprezintă locul cel mai indicat pentru găsirea aplicaţiilor open source.
Deşi nu este axat în exclusivitate pe open source, AlternativeTo permite fitrarea după platformă (de ex. Windows) şi după licenţă (de ex. open source), ceea ce are ca rezultat aproximativ 4.600 de programe open source pentru Windows. În continuare, acestea sunt împărţite pe categorii, cum ar fi Office, Audio, Backup, Jocuri, etc.
Cel mai indicat mod de a utiliza acest website este pentru a căuta un anumit program, după care filtraţi pentru găsirea alternativelor. Este, fără îndoială, unul din cele mai bune site-ui de pe internet la ora actuală.
4. OSAlt.com
OSAlt.com este asemănător cu AlternativeTo în măsura în care este folosit pentru găsirea alternativelor la software-ul popular, dar se deosebeşte de acesta din urmă prin faptul că este axat strict pe open source.
Filtrarea poate fi făcută după categorii (Jocuri, Multimedia, Securitate, Afaceri, etc.). Nu are o interfaţă foarte atrăgătoare, dar îşi face treaba aşa cum este.
5. OStatic.com
Ca şi OSAlt, OStatic.com este folosit pentru găsirea alternativelor open source la software-ul proprietar. Dar OStatic este mai mult decât atât: este o comunitate de indivizi dedicaţi trup şi suflet filosofiei open source.
Pe OStatic putem căuta prin peste 120.000 de programe open source, care pot fi filtrate după categorie (de ex. Divertisment), după audienţă (de ex. Dezvoltatori), sau după o anumită licenţă (de ex. Licenţă BSD). Cel mai mare beneficiu este că nu ne vom simţi singuri pe această pagină.
OStatic are şi un blog unde utilizatorii pot discuta despre dezvoltare şi despre lumea open source. Unii spun că nu există resursă mai actualizată referitor la open source decât acest site.
6. Listă cu software open source
Este, de fapt, un articol scris în ianuarie 2015, în care prezentam o listă largă cu programe open source.
Open Source ESTE viabil pentru Windows
Un timp, convingerea generală a fost că software-ul open source pur şi simplu nu poate da un produs care să concureze cu robusteţea şi calitatea produselor proprietare - şi pentru un timp, da, se poate ca acest lucru să fi fost adevărat. Dar în zilele noastre, această afirmaţie nu este mai mult decât un simplu mit.
Nu vă fie frică şi nu ezitaţi să folosiţi programe open source pe Windows. Dacă aveţi nevoie de un punct de plecare, aruncaţi un ochi pe una din listele cu cele mai bune programe recomandate pentru Windows.
Traducere şi (un pic de) adaptare după How to find open source software for Windows
[…] open source și ce înseamnă asta am scris în altă parte. La fel, aici am scris despre cum pot fi găsite programe open source pentru […]