Ura! Au făcut-o şi pe asta! Credeţi că degeaba a fost upgrade-ul gratuit de la Windows 7/Windows 8.1 cu licenţă la Windows 10? Noooo...
Microsoft a modificat acordul de furnizare de servicii pentru sistemul de operare Windows 10. Compania îşi rezervă dreptul de a dezactiva dispozitive periferice contrafăcute sau jocuri ilegale.
Cu acest acord de furnizare au fost de acord toţi utilizatorii în momentul în care au instalat Windows 10 sau au folosit alte servicii Microsoft.
Mai clar: Microsoft poate verifica ce programe şi dispozitive periferice sunt instalate şi ataşate pe un sistem care rulează Windows 10 şi va dezactiva produsele contrafăcute sau jocurile descărcate ilegal.
Secţiunea 7b din acord specifică:
“We may automatically check your version of the software and download software updates or configuration changes, including those that prevent you from accessing the Services, playing counterfeit games, or using unauthorized hardware peripheral devices.”
Ce înseamnă "accesoriu contrafăcut" e la latitudiunea celor de la Microsoft. 🙂 Ai cumpărat un mouse, o chinezărie ieftină, iar MS îl crede "contrafăcut" şi pac! ţi-a trimis un cod scurt şi l-a dezactivat. 🙂
Jocuri descărcate ilegal? 🙂 Oare toţi cei care se bat cu pumnul în piept că ei "au dat bani pe Windows 10 că e super şi nu vor să audă de gratuitatea asta de Linux" au dat şi bani grei pe toate jocurile pe care le joacă? 🙂 Să fim serioşi... 🙂 Oricât de mulţi bani ai avea în România, ajungi la sapă de lemn dacă plăteşti legal sistemul de operare, suita MS Office, jdemii de jocuri (pentru care mogâldanul nu vrea să treacă la Linux, că cică "nu-i merg") plus alte zeci de programe şi progrămele utilitare (nu, oamenii ăştia nu vor nici măcar gratuit şi open source pe Windows, căci dacă e gratuit nu e bun - mai bine cu crack şi virusat 🙂 ).
Păi credeţi că degeaba urlă internetul de tonele de date care se duc către MS, cu şi fără acordul utlizatorilor de Windows 10? 🙂 Cine să ştie ce e în spatele lui, dacă nimeni nu poate vedea codul? 🙂 Confidenţialitate pe Windows 10? Un moft, tovarăşi! Vrei să-ţi meargă computerul în continuare? Marcă banul, frate!
Vor fi câţiva care, sătui de Microsoft şi mizeriile sale, vor trece la Linux. Bravo lor! Ceilalţi, aruncaţi cu bani înspre Redmond...
Sursa: microsoft-news.com
Dan a zis
Adobe merge perfect pe Linux, desi nu e recomandat pe PC. Adobe e pentru Mac. In rest am lucrat pentru edituri din afara cu Gimp, cu profil de vizualizare CMYK, insa livrand fisierele in RGB. Tranzitia s-a facut la ei, in tipografie. Pe Macuri presupun. La noi e lenevie, ti se cere de multe ori sa faci operatiuni care nu tin de domeniul tau.
Bobses a zis
Bine zis: lenevie! Decât să pună mâna și să învețe ceva nou, mulți preferă să spună că "GIMP (de ex.) nu e bun".
Costica Grasu a zis
pt cine are nevoie de Adobe exista MacOS.
Nu cred ca un om normal la cap ar face editare (profesionala ma refer) pe winjaf.
Sa fim seriosi, consuma aiurea ram-ul, sistem de fisiere prost, virusi, antivirusi, registri, fragmentare si restul.
Iar linuxul mi se pare destul de complet nu stiu cine ar avea ceva de zis pe tema asta, decat cine nu cunoaste suficient.
Personal sunt mandrivist, go Mandriva :).
Vasile a zis
E normal sa existe acest control atat timp cat ai doar un drept de folosire asupra Windows-ului. Ca sa fac o paralela, e ca intro casa in care esti chirias si proprietarul iti pune conditii mai mult sau mai putin oneste; pe cine sa aduci, cat de tare sa asculti muzica, daca da sau nu sa tii animale de companie, etc.
Prin Windows 10, Microsoft a facut un pas spre un control absolut asupra utilizatorului final, la inceput mai putin vizibil, doar pentru colectarea de informatii, apoi pentru impiedicarea folosiri anumitor programe si dispozitive ce nu convin Companiei. E clar ca pe viitor vor fi surprize 😉 in sensul unor limitari. Totul poate deveni foarte penal pentru utilizatorul final, Microsoft aduna dovezi ! 🙂
Bobses a zis
Ai spus esenţialul: "control absolut asupra utilizatorului final". Au fost atraşi într-o capcană prin upgrade-ul gratuit la Windows 10: cu cât mai mulţi utilizatori există, cu atât controlul este mai puternic.
Noje Sebastian (@bodyowns) a zis
Cum zicea Cosmin, depinde la ce nivel folosesti system-ul sau cu ce scop. Nu vine Gheorghe sa stea pe unix cand el de I.E explorer si jocuri nu a trecut.
Emil a zis
In primul rand daca ti se pare ca ajungi la sapa de lemn daca cumperi office, poti sa nu-l cumperi. Foloseste Libre Office. Cei care cumpara Office, Suita Adobe, Corel, Autocad stiu ce sa faca cu ele si te asigur ca scot mult mai multi bani decat au investit. Nu mai comentez si chestia cu "jdemii de jocuri" - la noi se pare ca lumea crede ca este un drept castigat sa pirateze la greu filme si jocuri. Sa stii ca eu nu consider ca unii sau altii sunt mai destepti sau ma prosti (fraieri). Fiecare foloseste sistemul care-l avantajeaza. Eu folosesc linux, OSX si windows (Meseria ma obliga!) dar sistemul cel mai complet este windows - de departe...
Bobses a zis
LibreOffice folosesc, dar pe Arch.
Încă o dată spun: sunt de acord că cei care dau bani buni pe softuri scumpe își scot banii înzecit; dar persoanele astea reprezintă un procent infim în comparație cu grosul celorlalți, care folosesc strict programe piratate.
Cosmin Stoica a zis
...Și persoanele respective folosesc un soft/o suită specifică. Nimeni care cumpără katia sau autocad sau corel nu cumpără suita adobe (iar cei care au cumpărat-o în trecut se întreabă „de ce?”). Dar mania „ieftin/opensource == prost” e foarte răspăndită. I-am explicat unui patron (evident) că pentru site-ul lui gimp face mai mult decât are nevoie. A doua zi cumpărase ceva de la Adobe - nu m-am lămurit ce, nici el nu știe exact. Cred că problema e de mentalitate: noi, care am trăit în comunism, îl vedem într-un fel; francezii socialiști îl văd ca pe un ideal și e foarte greu să fii credibil explicându-le că omul sfințește sau împute locul. Cine a utilizat la nivel mediu un unix/linux, nu se întoarce la windows. Nu cunosc nici-un caz.
Andrei Morosan a zis
Salut! Se poate o preluare pe blogul personal? Bineinteles ca voi mentiona sursa.
Bobses a zis
Salut. Sigur că da.
Andrei a zis
Inteleg ca aici este vorba despre un fan-boy linux. Daca se va intampla asta, vom trece linistit inapoi la windows 8.1 sau 7 :). Pana atunci, vedeti voi cum faceti suita Adobe pentru linux.
Bobses a zis
Suita Adobe... Adobe e mare. La ce te referi? Pentru unele ai echivalente chiar mai mult decât decente, pentru altele nu. Dar utilizatorul mediu de calculator (98-99% din totalul userilor) nu are nevoie de software-ul supersofisticat de editare video cum e Adobe Premiere, de exemplu; pe Linux există OpenShot, Kdenlive şi alte câteva, cu care un amator se descurcă mai mult decât satisfăcător.
Cosmin Stoica a zis
Poți să „vom trece liniștit” la windows 10 și să le dai dreptul să-ți dezactiveze periferice și soft-uri cu care nu sunt de acord