Ministerul italian al apărării, în colaborare cu o organizație care promovează software open source, planifică trecerea de la suita Office a Microsoft (plătită cu bani grei) la LibreOffice, care este și gratuită, și cu sursă deschisă.
Se vorbește foarte intens în Italia despre acest lucru în ulima săptămână, mai ales de când ministerul Apărării din Italia a anunțat cooperarea cu LibreItalia, o organizație al cărei scop este răspândirea suitei open source LibreOffice și a culturii digitale în educație, guvern și mediul de afaceri.
Despre open source și ce înseamnă asta am scris în altă parte. La fel, aici am scris despre cum pot fi găsite programe open source pentru Windows.
LibreOffice este binecunoscută printre utilizatorii de Linux și adepții open source. LibreOffice este o suită gratuită și cu sursă deschisă, care poate fi rulată pe toate sistemele de operare: Linux, Windows și MacOS. Nu demult s-a lansat LibreOffice 5, cea mai bună suită office care nu este deținută de Microsoft.
Ministrul apărării italian a spus că implementarea LibreOffice va începe în octombrie 2015, finalizarea procesului fiind așteptată să se încheie până la sfârșitul anului 2016. Pe lângă instalarea suitei LibreOffice pe calculatoare, organizația LibreItalia va asigura și pregătirea celor care vor utiliza aceste sisteme - o mișcare inteligentă, deoarece curba de învățarea a unui nou software este, probabil, cel mai mare obstacol în calea adoptării open source.
Bineînțeles, pe lângă suita office propriu-zisă, se va trece și la stocarea informației în Open Document Format, care este formatul nativ al LibreOffice.
LibreItalia a declarat că Ministerul Apărării din Italia este prima organizație a guvernului central care renunță la plata către Microsoft, dar că unele regiuni ale țării și-au manifestat deja interesul pentru aceeași schimbare.
Pentru lumea open source, această veste înseamnă că efortul de trecere la programe cu sursă deschisă este viabil și de succes.
Aș vrea să apuc să văd și în România trecerea la software open source. Când vezi cum statul aruncă miliarde pentru plata software-ului către Microsoft, în condițiile în care se pot folosi programe gratuite și cu sursă deschisă, te gândești ce s-ar fi putut face altceva cu acei bani... Dar, dacă statul român ar adopta open source, nu ar mai exista comisioane de încasat de către marii rechini...
dimaursu a zis
Pui un accent mare pe faptul că LibreOffice e gratuit, ceea ce e adevărat, dar nu e un argument "stabil", zic eu. Nu vreau să intru în polemică filosofică referitor la programe libere ( după cum sunt definite aici https://ceata.org/filozofie/programe-libere.html ), dar să vorbim despre argumentele de ordin mai apropiat, mai la îndemînă, pe care se pare că oamenii le apreciază mai mult, în vremurile astea superficiale.
Să începe cu partea gratuită - chiar dacă The Document Foundation nu pun un preț pe copiile LibreOffice, sunt niște costuri legate de utilizarea acestui program. Unul l-ai menționat singur - trebuie pregătiți oamenii respectivi. Apoi, vor fi modificări de infrastructură, care necesită timp, și probabil soluții soft personalizare. Mai sunt și niște costuri legate de interoperabilitate, Microsoft nefiind mari adepți ai ODF, din motive evidente (nu au control asupra formatului, nu dețin cuțitul care taie cașcavalul) (totuși MS Office deschide aceste documente). E evident, costuri zero nu sunt, sunt mai mari. Dacă Microsoft vine mîine cu o ofertă mai bună decît cea oferită prin LO, sau Google vine cu o propunere și mai bună (că tot au ambele companii versiuni "cloud" ), tot argumentul se duce de rîpă.
Îți propun să înlocuiești argumentul respectiv cu unul legat de control - în momentul în care guvernul italian folosește LO, ei decid ce versiune vor folosi, atît timp cît vor ei. Ei decid dacă mai vor să adauge un fomat nou suitei de oficiu, sau dacă vor careva măsuri de securizarea a documentelor personalizată (contractînd firme, prin concurs, la fel cum se face cu reparația drumurilor, de exemplu). Nu vine Microsoft, ca în cazul Windows XP, să îți spună că trebuie să plătești cîteva milioane de dolari doar ca să îți livreze actualizări. ( http://fortune.com/2015/06/24/navy-microsoft-windows-xp/ )
Răzvan Sandu a zis
Mulțumim pentru informare, dar ar trebui precizat că OpenDocument este un format de fișier standardizat ISO. Altfel, din expresia „format nativ”, cei nefamiliarizați cu subiectul vor înțelege că OpenDocument este un format proprietar LibreOffice, la fel cum .doc este un format proprietar Microsoft.
Bobses a zis
Mulțumesc și eu pentru precizare.