Ultimele zile au trecut prea ușor și fără vâlvă peste ceea ce ar putea fi sfârșitul internetului așa cum îl știm. Marți, la Bruxelles, s-a votat o lege care permite ca, în viitor, internetul să fie categorisit; de exemplu, într-un fel se va încărca blogul personal, în alt fel site-ul cine știe cărui mare trust.
Ce înseamnă neutralitatea internetului?
Păi e simplu: acum, fiecare bit este tratat în mod egal - datele oricui sunt transportate în mod egal, nefăcându-se diferența dintre, de exemplu, blogul meu, și datele furnizate de marile companii, cum ar fi Google sau Facebook. Noi, internauții, suntem liberi să hotărâm ce vrem să vedem și ce să refuzăm. Sau, altfel spus, este principiul prin care orice utilizator se poate conecta la orice punct al rețelei în orice moment - userii pot crea, accesa și folosi orice conținut, serviciu și aplicație doresc, fără discriminare sau restricții impuse de cei care gestionează infrastructura.
Ce s-a votat în Parlamentul European?
Ordonanța asupra măsurilor de acces liber la internet este o decizie care reglementează Piața Unică de Telecomunicații (Telecom Single Market – TSM) și include, printre altele, și reguli referitoare la neutralitatea internetului.
Va fi permis așa-numitul "management al traficului", care, sub anumite pretexte, va putea avantaja pe cel care plătește mai mult, în defavoarea muritorului de rând. Providerii de internet vor profita din plin de nevoia unora de încărcare mai rapidă în funcție de suma plătită. Este doar o chestiune de timp până când accesul la clipurile HD va fi permis numai contra cost. Așa că... adio internet egal pentru toți.
În Statele Unite, Comisia Federală pentru Comunicare (FCC) a refuzat să ofere o lățime mai mare de bandă, adică posibilitatea de a transmite mai rapid date, pentru cei care plătesc mai mult. Șeful FCC, Tom Wheeler, a argumentat această decizie în felul următor:
Internetul este ultimul instrument al libertății de exprimare.
Dar Uniunea Europeană nu este și nu va fi niciodată ca Statele Unite, libertatea de exprimare fiind diferită aici față de acolo...
Dă-ți cu părerea