Nu trebuie să fie cineva prea deștept ca să-și dea seama că sunt un fan (relativ moderat) al produselor RCS&RDS, implicit al serviciului lor de stocare în nori Digi Storage.
Mi-am activat Digi Storage chiar din prima zi în care a apărut. Au fost ceva probleme la început: unele au fost înlăturate, altele încă nu. De exemplu, nu mai folosesc de vreo jumătate de an aplicația lor de sincronizare, de când mi-a dat peste cap un folder cu peste 10.000 de fotografii.
Dar să încep cu începutul.
1. Digi Storage
Prima lor aplicație este cea care ar trebui să asigure sincronizarea între un folder din calculator/telefon cu un folder din Digi Storage. Poate fi descărcată din contul Digi Storage atât pentru Linux, cât și pentru Windows și MacOS. De asemenea, se poate instala pe telefoane cu Android de aici, pe iPhone de aici sau pe Windows Phone de aici. Mie mi-a dat niște erori destul de mari și am renunțat la ea, preferând să urc manual fișierele de care am nevoie (durează mai mult, dar îmi poate salva timp ulterior, dacă dă greș sincronizarea automată).
Sper ca această aplicație să fie din ce în ce mai bună - am să-i mai acord credit pentru foldere mici, dar am să am grijă să-mi fac și un alt backup manual, până mă va convinge de deplina sa funcționalitate.
2. Digi Storage Sim Backup
O altă aplicație de mobil a cărei scop declarat este salvarea contactelor și mesajelor într-un folder din spațiul personal Digi Storage. Dacă salvarea contacleor a funcționat bine, la mesaje a dat chix: prin iunie, când am instalat un alt ROM în telefon, mi-am salvat mesajele cu această aplicație. Restaurarea a dat greș: de câte ori am încercat nu-mi aducea mesajele decât până în aprilie. Așa că următorul pas a fost dezinstalarea - din păcate, văd că ultima actualizare a fost în decembrie 2014, deci cred că s-a renunțat la dezvoltarea sa. Păcat, căci ideea era bună.
3. Digi Storage RecordBox
Este o aplicație care permite înregistrarea de notițe audio folosind telefonul sau tableta pe post de reportofon și urcarea lor automată în platforma Digi Storage, de unde pot fi apoi partajate sau sincronizate pe mai multe dispozitive.
Notițele audio sunt în format .mp4 și pot fi redate online inclusiv din interfața web Digi Storage. Aplicația este utilă atât pentru înregistrarea unor notițe audio scurte (idei punctuale, remindere, etc.), cât și pentru înregistrarea unor note audio lungi (cursuri, interviuri, dictări de cărți, etc.).
Iarăși o idee foarte bună, dar care nu permite deloc particularizare din partea utilizatorilor: în telefon, salvarea fișierelor înregistrate se face în memoria internă, neexistând posibilitatea salvării lor pe cardul SD. Din această cauză am renunțat la ea, telefonul meu având spațiu intern mic.
La fel, cred că s-a renunțat la dezvoltarea aplicației, ultima actualizare fiind tot din decembrie 2014.
4. Digi Storage Folder Copy
Aplicația Digi Storage Folder Copy permite efectuarea de transferuri recursive de directoare cu toată structura lor arborescentă între dispozitivul mobil și contul Digi Storage (atât upload cât și download). De asemenea, se pot face anumite operații de bază cu fișierele stocate în Digi Storage: căutare, sortare, mutare, copiere, ștergere, redenumire.
Ea vine în completarea aplicației native Digi Storage, aducând în plus transferurile complete ale directoarelor în forma originală (nearhivate) între dispozitivul clientului și contul său de stocare.
Nu am folosit această aplicație, dar văd că ultima actualizare este recentă, din septembrie 2015. Demonstrează interes pentru dezvoltarea sa.
5. Digi Storage Music
Ete ultima aplicație apărută, ieri fiind anunțată lansarea sa. O așteptam demult și veți vedea de ce.
Aplicatia Digi Storage Music este un player audio pentru melodiile utilizatorilor stocate în conturile personale Digi Storage. Se pot reda online fișierele audio de tip .mp3 și .flac direct din cloud-ul Digi Storage. Pe dispozitivul local se vor descărca numai informații parțiale din melodia curentă, necesare pentru construirea bufferului audio.
La prima utilizare, aplicația va scana tot contul Digi Storage, va construi un playlist principal și va afișa utilizatorului toate directoarele care conțin fișiere audio mp3 și flac. Utilizatorul poate selecta directoare dorite cu al căror conținut își va construi playlistul principal (eu am adăugat toate melodiile în Main Playlist). Ulterior, se pot crea și playlist-uri customizabile cu doar o parte din melodiile din playlist-ul principal.
Aplicația permite exportul playlist-urilor în cloud-ul Digi Storage și importul lor ulterior pe alte dispozitive deținute de utilizator, cu scopul sincronizării facile a acelorași playlist-uri pe mai multe dispozitive care accesează acelasi cont Digi Storage.
Pentru o experiență optimă de utilizare, se recomandă utilizarea unei conexiuni stabile de internet (preferabil Wifi sau o conexiune mobilă fără limitare de trafic), precum și a unui cont Digi Storage necriptat.
De ce îmi place această aplicație? Pentru că-ți permite să-ți iei muzica cu tine. 🙂 Bineînțeles, aplicația trebuie să fie îmbunătățită: sunt momente când se mișcă greu, uneori se blochează la editarea unor noi playlist-uri (dar important e că muzica rulează fără probleme în fundal), aș vrea să văd și informații despre durata melodiilor, eventual despre artist și piesă (descărcabile de pe internet, ceva în felul în care face Clementine); tot asemănător cu Clementine, ar fi interesant să vedem în versiunile viitoare ale aplicației și playlist-uri inteligente: rularea unui amestec dinamic de 50 de piese aleatoare, a celor mai ascultate melodii, a celor mai noi adăugate, și altele.
Ce ar trebui în completarea acestei aplicații? Un player video pentru rularea fișierelor video stocate în Digi Storage, fără descărcarea lor în telefon sau pe tabletă.
6. Save to Digi
Este, de fapt, o extensie pentru Google Chrome, care permite salvarea conținutului static din paginile web direct în contul Digi Storage.
Cu un singur click se poate salva text, imagini, documente sau orice tip de fișiere din paginile web pentru vizionarea ulterioară, putându-se apoi sincroniza pe orice dispozitiv.
Cam astea sunt aplicațiile care vin la pachet cu un cont Digi Storage. E mult? Puțin? Fiecare e dator să judece și să ia deciziile potrivite, în funcție de necesități.
Mi-aș dori să mai văd o aplicație dedicată backup-ului (transfer într-un singur sens) integrată cu Digi Storage, și care să permită și restaurarea ușoară a unui fișier sau a unui întreg folder.
Oricum ar fi, le doresc succes celor de la RCS&RDS cu acest proiect și aș vrea să văd mai multă implicare în dezvoltarea aplicațiilor dedicate Digi Storage (nu numai pentru device-uri mobile).
gabriel a zis
buna
ma poate ajuta si pe mine cineva?
as dorii sa imi conectez camera video de supraveghere la ftp-ul digi storage ,dar imi cere hostname care este ? vă mulțumesc!!!
Bobses a zis
https://storage.rcs-rds.ro/help/ftp
Ildikó Pethő-Dévay a zis
Buna, suntem in iulie 2018, si sincronizarea tot nu functioneaza bine. Programul meu pentru aceasta frumoasa zi de sambata: sa-mi rearanjez toate folderele si fisierele (vorbesc de zeci de mii de fisiere) in calculatorul meu, dupa ce am fost destul de naiva sa-mi setez cateva foldere sa se sincronizeze cu ds, iar dragii de la digi-storage au dat peste cap tot sistemul meu de foldere.
Bobses a zis
Salutare
Îmi pare rău de problemele tale... DS devine, pe zi ce trece, o durere de cap din ce în ce mai mare. Sunt convins că nu mai lucrează nimeni la dezvoltarea proiectului și se chinuie doar să-l mențină pe linia de plutire. Dintr-o speranță a cloudului românesc, DigiStorage a devenit o mare batjocură față de clienți.
Eu am renunțat la DigiStorage acum 2 luni și am trecut la Google Drive: https://www.bobses.eu/2018/05/15/adio-digi-storage-bine-te-am-regasit-google-drive-google-one/
Marius a zis
Habar n-aveam că sunt atat de mutle aplicatii pentru DIGI Storage. Momentan nu-l folosesc, dar... nu e timpul pierdut. Chiar vorbeam ieri cu cineva si ii spuneam ca daca raman fara serverul de la munca... tre sa ma abonez la GIGI storage. 😀
Bobses a zis
Să știi că merită. Iar băieții lucrează permanent la dezvoltarea produsului.
Cristi a zis
E lansata de cel putin un an si inca nu s-au rezolvat problemele de sincronizare??
Bobses a zis
Eu n-am mai folosit-o de vreo 6 luni, așa că e posibil să fi remediat problemele între timp.
Oricum, se pare că au început să angajeze programatori: am citit acum câteva zile un anunț în sensul ăsta. Și-or fi dat seama că un proiect de asemenea calibru nu poate fi făcut cu programatori începători.