Astăzi mi-a venit hard disk-ul comandat vineri de Black Friday: un Seagate Barracuda 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3 la 190 de lei, cu o reducere modică de cca. 30 de lei.
Am înlocuit 2 hard disk-uri bătrâne, bătrâne de tot: un Maxtor din februarie 2004 și un Hitachi din iunie 2004 (ambele de 80 GB). După atâta timp în serviciul meu, nu aveau niciun bad, dar rulau destul de greu, crescând destul de mult timpii de citire/scriere (precizez că nu au fost menajate - calculatorul, în toată această perioadă a stat deschis 10-15 ore zilnic, cu nenumărate sisteme de operare instalate și extraordinar de multe operațiuni de citire/scriere). Spre deosebire de moșnegii ăștia doi, un Samsung de 250 GB m-a lăsat după doar vreo 4 ani...
Azi am "lucrat" hard disk-ul: am instalat Windows 10 (da, fără bani, că sunt în programul Windows Insider...) și Kubuntu 15.10. Windows-ul l-am instalat doar pt. că e gratuit, în caz contrar nu m-aș mai fi obosit cu el - și așa stă neatins timp de 1 lună - 1 lună jumătate, când intru în el strict pentru a-l actualiza.
Ei, Kubuntu... După 7 luni de utilizare Arch Linux, am vrut să revin la ceva din familia *ubuntu. Nu vreau să fiu înțeles greșit, mi-a plăcut Arch, dar m-am lovit de lipsa unor programe (nici măcar în AUR nu erau, sau erau neactualizate). Am mai spus și în altă parte, nu e greu un ./configure, make și make install, dar nu vreau să se înmulțească operațiile astea. În plus, nefiind în depozite, trebuie să stau eu cu ochii pe actualizări, apoi iar recompilare, etc. Nu am timp pentru așa ceva.
Așa că am revenit la familia Ubuntu: nu există software care, chiar dacă nu este în depozite, să nu poată fi instalat din ppa-uri sau, în cel mai rău caz, să nu fie precompilat .deb.
Mi-au plăcut întotdeauna Unity și Gnome 3. Dar am văzut foarte multe laude din partea unor persoane pe care le apeciez la adresa KDE 5 (hai să-i nominalizez: wladypauly și geralddan). Așa că am instalat Kubuntu 15.10... M-am mai jucat în trecut cu KDE 4, dar Plasma 5 e FENOMENAL! 🙂 Mi-a trebuit un pic până să văd unde sunt dispuse butoanele, dar în mare i-am dat de capăt. Trebuie doar să găsesc niște teme și iconițe drăguțe (nu că astea stock n-ar fi ok, dar prea m-am obișnuit să nu las nimic cum a fost 🙂 ).
Alt motiv pentru care am ales Kubuntu: folosesc de foarte mult timp câteva softuri din KDE (K3B, Krusader, Okular), așa că, oricum, tot aș fi instalat bibliotecile aferente. Atunci de ce să n-o fac cum trebuie?
Schema de partiționare HDD 1 TB:
După foarte puțin timp petrecut cu configurarea:
Încă 7 luni cu Kubuntu 15.10 înseamnă undeva prin iunie 2016 - numai bine *ubuntu Xenial Xerus 16.04 își va avea rezolvate toate problemele inerente unei noi apariții.
Voi ce distribuții Linux folosiți?
Vasile a zis
Sa fie intrun ceas bun!
Cat despre Seagate sunt ieftine si atat, in timp nu m-a tinut nici unul mai mult de 2 ani, utilizare enterprise, poate ca si asta a fost motivul, poate a fost ghinion, apoi au aparut bad-uri, noroc ca le-am avut in Raid tot timpul, oricum stii vorba romaneasca ¨nu e bine sa tii toate ouale intrun cos¨ 😉
KDE arata bine si cand treci de la windows te ajuta, dar consuma resurse fata de Gnome. Bine orice interfata grafica consuma resurse daca are diverse efecte, transparente si alte ghidusii, gusturile nu se discuta. Am sa instalez si eu Kubuntu in vmware, mi-a placut articolul si as vrea sa-l testez. Dintodeauna am folosit Centos, asta pentru ca la job folosesc Red Hat, cu mediu desktop Gnome, apoi el saracu' a dus in spate cate un windows, un vds sau cine mai stie ce minuni am testat.
Bobses a zis
Sper ca Seagate-ul ăsta să mă țină măcar 4 ani. 🙂 Dacă e să se strice, măcar s-o facă în perioada de garanție.
KDE consumă resurse față de care Gnome? Gnome 2 și ramificațiile sale, probabil, că față de Gnome Shell 3 nu cred că e mare diferență.
icealinutza a zis
Văd ca nu îți place Linux Mint însă eu acest sistem de operare îl folosesc cu versiunea 17.2 LTS si desktop environment MATE de mai bine de 3 ani. Chestie de gusturi și obișnuință. Aștept lansarea ultimei versiuni 17.3 LTS (la sfârșitul acestei luni) și voi face ultimul upgrade până în 2019. M-am uitat pe partiționarea pe care ai facut-o și mi se pare cam mare partiția "/"; cred că 25 GiB ar fi arhisuficienți dacă nu chiar mai puțin. Deasemeni am văzut că partiția "swap" are dimensiunea de 4 GiB însă sunt utilizați 6 Gib. Mai ai cumva și alt HDD cu o partiție "swap"?
Bobses a zis
Inițial am vrut s-o fac de 35 sau 40 GB, dar după ce am suferit din cauza lipsei spațiului de când mi s-a defectat celălalt HDD, am preferat s-o fac mai mare - să fie acolo... :))
Cât despre swap, n-am idee de ce arată așa - acum, de exemplu, am verificat și apar 7,26 GB utilizați... Cred că adună mărimea swap cu ceea ce folosește din RAM și dă totalul acolo, dar nu sunt sigur. Am să instalez și Gparted, să văd ce spune el.
Așa e, nu-mi place Mint - fiecare cu afinitățile sale. 😉
icealinutza a zis
Trecând peste acest fapt mă nelămurește iar totalul Gib-ilor care este cu mult mai mare de 1TB! Tu ai cam 1430 GiB pe acea schemă iar HDD-ul este de numai de 1TB. Menționez că între TB și TiB este o mare diferență de capacitate în detrimentul primei categorii. Ceva nu "merge" bine la tine. Deasemeni, în Linux Mint, nu am reușit niciodată să am folosită partiția "swap" decât atunci când era utilizată pentru "hibernate" indiferent câte programe am utilizat (folosesc 8GB RAM). Dar eu sunt newbie în ale linuxului!
Bobses a zis
Vezi că una din partiții e "extended". 🙂
Așa că, dacă aduni 0,5 GiB (System reserved a Windowsului), cu 69,36 GiB ai Windowsului și cu 861,66 GiB partiția extinsă dă fix cât trebuie să dea, adică 931,52 GiB cât are HDD-ul (da, știu că MiB diferă de MB)... :)).
Aveam nevoie de 6 partiții, dar pe un hard disk nu se pot face mai mult de 4 partiții primare, așa că am optat pentru 2 partiții primare și una extinsă (În cadrul celei extinse poți face câte partiții vrei).
În afară de ceea ce arată în dreptul partiției swap, totul este în regulă (acolo KDE Partition Manager adună valoarea swap-ului cu ceea ce folosește în prezent din RAM - nu e ok, dar așa văd că știe el).
Alex a zis
Manjaro xfce, imi place ca este foarte rapid ( utilizatorii de arch stiu ce spun). Kubuntu inca are multe bug uri, defapt plasma 5 este inca deficitara. Mint ul imi place ca este foarte stabil dar nu foarte aratos. O distributie simpatica este si Makulu.
Bobses a zis
Pe la începutul anului, înainte de a instala Arch, am avut manjaro XFCE - am renunțat la el după câteva zile din cauza unor blocări ciudate ale sistemului.
gasconulucian a zis
ubuntu mate 14.04 pe cp si pe un laptop vechi debian 8 minimal
Bobses a zis
Ubuntu Mate e bun - l-am testat și eu vreo 2 luni acum 1 an, și-l am și pe laptop-ul fiică-mii instalat din primăvară.
Debian, tatăl lui Ubuntu. 🙂
Alexandru Bălan a zis
Ubuntu 15.10
Bobses a zis
Ubuntu forever, așa-i? 🙂
Eric Eduard Polec a zis
Obisnuiesc sa oscilez intre Linux Mint si Ubuntu. Din 2014, pana acuma cateva zile, am folosit Linux Mint 17.2. Acum cateva zile am bagat Ubuntu 15.10. Cred ca am sa-l folosesc pana prin Aprilie cand apare varianta LTS, 16.04. Mereu am mers pe variantele LTS, insa am zis sa risc si vad ca totul e ok.
Poate, intr-un viitor indepartat, as incerca Elementary OS - insa nu sunt chiar un fan al butoanelor desklet (sau cum se numesc, ca nu stiu exact).
Ma bucur sa cunosc tot mai multi utilizatori Linux. O sa-ti salvez blogul in Bookmark, poate te mai citesc 🙂
Bafta!
Bobses a zis
Mie nu mi-a plăcut deloc, dar absolut deloc Linux Mint.
Elementary OS poți să-l încerci într-o mașină virtuală, sau chiar să instalezi Elementary Desktop în Ubuntu (cred că trebuie să adaugi întâi niște ppa-uri).
Mă bucur și eu că m-ai descoperit. 🙂
aurel a zis
Netrunner rolling + mint 17.2 (KDE binenteles amandoua )
Bobses a zis
Netrunner n-am încercat. La Linux Mint am renunțat după 30 de minute acum vreo 2-3 ani (nu m-a atras - tot cu Ubuntu în cap 🙂 ).