Zilele trecute, pe 21 noiembrie, proiectul open source GIMP a celebrat împlinirea a 20 de ani.
În iunie 1995, Peter Mattis și Kimball Spencer, doi studenți ai Universității din California, și-au anunțat intenția de a scrie un program gratis pentru manipularea imaginilor, care va fi oferit comunității ca software liber.
Pe 21 noiembrie 1995, acum 20 de ani, Peter Mattis a anunțat pe Usenet disponibilitatea “General Image Manipulation Program” (ulterior, acronimul a fost redefinit ca provenind de la “GNU Image Manipulation Program”). Varianta beta a fost publicată în februarie 1996.
Nu există utilizator Linux care să nu fi lucrat cu acest program; este folosit de la simpla redimensionare a imaginilor, până la modificări complexe și lucrul cu layer-e. GIMP este destinat executării diverselor modificări ale imaginilor, cum ar fi retușarea fotografiilor, a compoziției imaginii sau construcția imaginilor. Este supranumit Photoshop-ul open source (asta deși creatorii săi nu doresc să fie asemănat cu Photoshop). Oricine poate face orice cu imaginile în GIMP (sau aproape orice, vor spune unii cârcotași ori unii profesioniști într-ale graficii computerizate obișnuiți numai cu unelte comerciale). Cel puțin din punctul meu de vedere, al unui utilizator obișnuit, nespecialist, este ideal pentru manipularea imaginilor la nivel de home user.
Pentru a celebra cea de-a 20-a aniversare, GIMP a lansat versiunea 2.8.16 (descrierea instalării în Ubuntu), care aduce mai multe îmbunătățiri. Această versiune este și precursoarea versiunii instabile 2.9.x, care va veni cu următoarele modificări (fiind, dealtfel, și prima piatră așezată pe drumul spre GIMP 2.10):
immediate future plans are to release first public version in the unstable 2.9.x series that will feature fully functional GEGL port, 16/32bit per channel processing, basic OpenEXR support, vastly improved color management implementation, new tools, on-canvas preview for many filters, and more
De asemenea, în versiunea 2.10 se va finaliza portarea către GTK+3, necesar pentru a readuce suportul Wacom pentru utilizatorii Windows. Versiunea 3.0 va aduce noi caracteristici foarte interesante, cum ar fi editarea non-distructivă.
Încheiem cu clasica urare de La Mulți Ani, GIMP! Fără GIMP nici Linux-ul n-ar fi fost ceea ce este acum.
lucian a zis
unui începator ca mine în ale fotografiei e foarte bun. descopăr noi și noi funcții.
ce RSS folosești?
Bobses a zis
Inoreader. Am rămas definitiv la el acum mai bine de 1 an, când Feedly n-a funcționat vreo 3-4 zile.