Calibre este un software gratuit și open source pentru gestionarea bibliotecii cu cărți electronice, crearea cărților electronice, conversie între diferitele formate ale e-book-urilor, sincronizarea cărților electronice cu diverse device-uri (e-book readere, smartphone, tablete), descărcarea știrilor din feed-uri RSS și convertirea lor în cărți electronice; de asemenea, permite vizualizarea și citirea cărților electronice. Mai mult, Calibre are un server încorporat care permite accesarea colecției de cărți electronice folosind un simplu browser de pe orice calculator din lume. Ultima facilitate menționată pe pagina programului este că permite editarea unor fomate de cărți electronice (EPUB și AZW3).
Calibre poate fi descărcat pentru Linux, OSX, chiar și pentru Windows.
În acest articol voi vorbi doar despre cum puteți să vă faceți propriile cărți electronice urmând câțiva pași simpli. Probabil, cândva, voi atinge și alte aspecte ale acestui minunat program.
Instalarea Calibre în Linux
În distribuțiile bazate pe Ubuntu, Calibre poate fi instalat din depozitele software.
Pentru celelalte distribuții, se urmează pașii descriși aici.
1. Configurarea fișierului sursă LibreOffice
- dacă aveți fișierul creat în MS Word, deschideți-l în LibreOffice Writer
- eliminați rândurile libere în exces; nu ar trebui să aveți mai mult de 3-4. Nu doriți ca pe un ecran mic să aveți foarte multe rânduri libere
- asigurați-vă că un capitol începe de fiecare dată pe o nouă pagină. Selectați titlul unui capitol formatat în Headind 1 sau Heading 2 (cum preferați), click dreapta, Edit paragraph style..., click pe tab-ul Text Flow, apoi, în secțiunea Breaks, verificăm să fie bifată căsuța Insert. Ne asigurăm că valoarea "Type" este setată cu "Page" și "Position" cu "Before".
- verificați fiecare imagine să fie ancorată la caracter: click dreapta pe imagine, în meniul rapid care se deschide mergem la Anchor și setăm To Character - ajută la menținerea imaginii centrată și la formatarea graficii în timpul conversiei
- verificați fiecare imagine să aibă dimensiunile corecte. Acesta este un pas cheie. Dacă ați introdus imaginile în document și apoi le-ați redimensionat în LibreOffice, calibrea va returna, în timpul conversiei, imaginea la dimensiunea sa reală, ceea ce va avea un efect groaznic asupra e-book-ului nostru. Cea mai simplă modalitate de a verifica imaginile: click dreapta pe imaginea din LibreOffice, din meniul contextual alegem Format Image..., apoi tabul Type; vom vedea un buton în secțiunea Size, numit Original Size - click pe acest buton. dacă observăm că dimensiunile imaginii se schimbă, înseamnă că ea a fost redimensionată și își va schimba dimensiunea în timpul conversiei. Click pe OK pentru a salva restaurarea imaginii la dimensiunea inițială - se va schimba layout-ul documentului, dar vom reveni asupra sa.
- click dreapta pe imaginea astfel redimensionată la valorile inițiale
- copiem imaginea
- o lipim într-un program de editare foto ca s-o redimensionăm (eu am folosit Pinta) la niște valori care credem noi de cuviință (s-ar putea să fie nevoie de mai multe încercări până ajungem la valorile ideale)
- copiem imaginea din Pinta și o relipim la locul său din documentul LibreOffice
- procedăm identic pentru fiecare imagine în parte.
2. Deschidem Calibre și importăm documentul .odt creat cu LibreOffice
Click pe Add Book (Adaugă Cărți), se deschide o fereastră de navigare și selectăm fișierul creat anterior. După realizarea importului, click pe Editare metadate pentru a adăuga autorul, titlul, coperta, decsriere, taguri, etc. Se salvează.
3. Crearea fișierului Epub
- după ce am importat fișierul, click pe Convertește cărți
- formatul de intrare trebuie să fie ODT, iar cel de ieșire EPUB
- în secțiunea Aspect și comportament, selectăm Șterge spațiul dintre paragrafe
- în secțiunea Detectare structură, se selectează și se șterge textul din caseta Introdu sfârșit de pagină înainte - începutul de pagină va fi făcut, la fiecare capitol, în LibreOffice, și nu dorim duplicarea acestor secțiuni
- în secțiunea Cuprins lipim textul decupat anterior în câmpul Cuprins nivel 1. Dacă folosim Heading 1, Heading 2 și Heading 3 și dorim identarea titlurilor Heading 2 sub Heading 1 și Heading 3 sub Heading 2, completăm câmpurile Cuprins nivel 1, Cuprins nivel 2 și Cuprins nivel 3 ca în imaginea de mai jos:
- în secțiunea Ieșire EPUB se bifează Păstrează rata de aspect a coperții
- click pe butonul OK pentru a începe conversia
4. Crearea fișierului MOBI
- în secțiunea Convertește cărți ne asigurăm că avem selectat titlul dorit
- se va folosi EPUB ca format de intrare și MOBI ca format de ieșire
- ne asigurăm că ave selectate aceleași setări ca la conversia în EPUB - dar nu vom mai găsi opțiunea Păstrează rata de aspect a coperții în secțiunea Ieșire MOBI
- click pe OK pentru a realiza conversia
După finalizarea conversiilor, putem citi cartea în Calibre sau putem să copiem fișierele EPUB și/sau MOBI în telefon sau tabletă pentru a o citi cu softurile dedicate din Android.
O încercare timidă (ar mai necesita câteva rdimensionări ale imaginilor) este crearea unei cărți electronice pentru configurarea unui server VPS cu Ubuntu 14.04 (sunt, de fapt, articolele de aici puțin adaptate). Poate fi descărcată dând click pe fișierele de mai jos:
[…] departe, utilizând Calibre, fișierul ePub se poate converti în orice alt format de carte […]