Nu era nevoie de cine știe ce cercetări ca să se demonstreze că rata de adoptare Linux, acest minunat sistem de operare gratuit și open source, este frânată de pirateria software.
Pirateria este unul din motivele principale care a ajutat Microsoft să-și mențină poziția dominantă pe piața sistemelor de operare, încălcarea copyright-ului marginalizând sistemele de operare cu sursă deschisă.
Se știe că Windows-ul a fost, este și va fi cel mai piratat program de calculator din lume.
Cel puțin pe față, Microsoft nu este bucuros de acest lucru. Noi cercetări au arătat că torrentele au permis Windows-ului să se mențină în fruntea sistemelor de operare utilizate pe scară largă în întreaga lume.
Economistul norvegian Arne Rogde Gramstad a dat publicității rezultatele unor cercetări care demonstrează că rata ridicată a pirateriei software a scăzut dramatic și procentul de adoptare a distribuțiilor Linux. Mă rog, omul a cercetat, nu-l poți opri, dar cred că o observație e de bun simț se impune - rezultatul îl vedea oricine cu ochiul liber. Dar e mai bine să avem și cifre. 🙂
În lucrarea Software Piracy and Linux Adoption, Gramstad examinează relațiile dintre pirateria locală (cu date primite de la BSA) și utilizarea Linuxului ca sistem de operare, luând în calcul și alte variabile, cum ar fi produsul intern brut pe cap de locuitor și efortul antipiraterie al autorităților.
Se pare că o rată a pirateriei software de 1% înseamnă o reducere cu 0,5% a gradului de adoptare Linux. Asta înseamnă că dacă pirateria ar fi complet eliminată, utilizarea Linuxului ca sistem de operare desktop ar crește cu 50%! Interesant, așa-i?
Pirateria a contribuit la menținerea poziției dominante a Windowsului, efectul direct fiind compromiterea șanselor sistemelor de operare open source cum este Linux, a mai spus Gramstad.
Așa că de ce să ne mirăm că Microsoft luptă doar cu jumătate de gură împotriva pirateriei software?
De ce să-și pună Linux Ionică, dacă poate lua Windows fără probleme de pe huburi și trackere? Ce, e prost? Las' să se laude cu ce versiune de Windowz beton are el... A, că după câteva zile caută oameni care să i-l reinstaleze că "nu-ș ce are, merge greu, frânează", e altceva. Viruși, malware, troieni, tot tacâmul în calculatorul lui... și se mai și laudă pe forumuri că el "nu folosește antivirus, că nu are nevoie, se păzește bine". Să nu-i fuți freci una peste ceafă, când îl vezi cât e de prost?
Câți utilizatori casnici legali de Windows cunoașteți? Cred că pot fi numărați pe degete...
Inspirat de un articol de pe torrentfreak.com plus lucrarea lui Arne Rodge Gramstad publicată pe 5 februarie 2016 la Universitatea din Oslo.
Şerban Stănescu a zis
😀
Cred că sunt printre puţinii "nesănătoşi" din românica's, cu şapte licenţe luate pe Windows! Una am pierdut-o cred, deşi parcă am făcut-o cadou (W 95 e oricum inutilizabil, e greu de găsit o maşină cu CPU la maxim 300 MHz!), dar mai am Win 98SE, WinMe, Win 2000, WinXP x 2 şi Win7.
Cât despre adoptarea Linux pe scară largă...
Hoţia şi minciuna sunt politică de stat la noi. De ce să adopţi Linux, care e emblema oamenilor cinstiţi, a cooperării transfrontaliere şi a lumii fără graniţe şi discriminări?
La noi, xenofobia şi competiţia sunt singurele caracteristici la mare cinste. Mai grav, xenofobia la noi se manifestă la nivel de blocuri, cartiere, uliţe.
Ce să caute o filosofie care e cu 3000 de ani înaintea grobianismului, înaintea lui "muşcă şi fugi!", înaintea a "ori eşti cu noi, ori împotriva noastră", în casele aspiranţilor la titlul de "El Nuno"? Hai să fim cinstiţi cu noi înşine: în România, din 1 milion de românachi (sau... cum se zice correct, rromanachi? rromanashi?), 999.999 visează să fie mai tari ca 10 Al Capone la un loc. Ba chiar visează să fie urmaşii unchiului Adolf, să facă de pildă "Colentina uber alles!!"
Şi atunci?
"Toate animalele sunt egale!
...Dar unele, sunt mai egale ca altele!"
[George Orwell, 1938, Animals Farm]
..."Eppur si muove!"
Am intrat în al cincilea an de Linux all the way! And still counting! 😉 😀
Bobses a zis
La cât mai mulți ani de Linux! 🙂
Sorin. B a zis
Parca numai sistemul de operare este marea problema ? Noi ce facem cu sistemul de operare? Download-am filme si muzica...ori le dau jos de pe linux ori de pe windows tot aia este, oricum nu le platesc.
Asa ca nu conteaza sistemul de operare ci ce facem cu el... Asta este ca la masini , cate tipuri de masini merg pe strada, diferite marci si nu conteaza in ce masina esti, problema este ca te deplasezi cu ea altceva nu faci......
necesar a zis
Daca BSA-ul s-ar baga si peste persoanele fizice, sa vezi cum 75% din utilizatorii de Windows vor pune Linuxul la treaba pe sistemele lor.
Anca Emanuel a zis
Nu pirateria e problema, ci lipsa de educație/cunoștințe că există și altceva decât windows.
Bobses a zis
Corect!
daydr3am3r a zis
Well, ceva imi spune mie ca nu e asa de simpla situatia pe cat pare. Linux duce lipsa si de aplicatii profesionale in momentul de fata. La fel si in cazul jocurilor. Cred ca asta e principala cauza, nu pirateria. Eu pe toti pe care am incercat sa ii fac sa incerce Linux de asta s-au plans. E drept ca de asta ma plang si eu. Si totusi, eu sunt in extrema cealalta. Nu prea cunosc persoane care sa aibe Windows piratat. Ma rog, nu ca nu sunt, doar ca nu prea sunt prin cercul meu de cunostinte.
Nicolae Crefelean a zis
Lucrurile s-ar simplifica dacă oamenii ar folosi Linux atunci când au nevoile acoperite de programele disponibile. Dar cei care instalează sistemele de operare nu-s familiarizați cu Linux și/sau instalează Windows din obișnuință. Evident, cota de piață Linux ar fi mult mai mare dacă utilizatorii ăștia ar trece pe Linux, lucru care i-ar determina pe producătorii hardware și software să se adapteze cerinței pieței. Până atunci ne rămâne să promovăm Linux ca alternativă la Windows.
Sigur că-i mai comod să instalezi rapid un Windows pirat, foarte posibil cu malware, știind că nu peste mult timp te cheamă Ionică să i-l reinstalezi. Încă un bănuț rapid de la Ionică, nu-i așa? :)) Din păcate sunt astfel de „instalatori” și sunt și mulți Ionică. Eu am cunoștințe care ani de zile s-au încăpățânat să stea pe Windows piratat și au plătit genul ăsta de instalatori să le trântească un Windows pe 30-50 de lei. Când am ajuns la ei, i-am întrebat ce vor să facă la calculator, așa că mi-am dat seama dacă le pot recomanda sau nu Linux. Deja au trecut destul de mulți ani de când n-am mai instalat Windows piratat. Pe de-o parte pentru că mi-am selectat clienții, pe de altă parte pentru că pe unii i-am determinat să-și ia licențe, iar altora că le-am prezentat Linux, le-a plăcut și au rămas cu el.
Niciun om sănătos la cap nu poate garanta că un Windows piratat n-are malware, iar în zilele noastre avem inclusiv suspiciunile că NSA își bagă nasul la discreție prin Windows-urile oamenilor. Chiar și Linux poate veni cu malware, cum tocmai s-a întâmplat cu Linux Mint în urma unei breșe de securitate de pe saitul oficial. Deci Ionică ar fi bine fie să se informeze ce opțiuni are, fie să asculte de cineva care chiar știe ce face. O instalare serioasă de Windows durează câteva ore, iar una de Linux câteva minute, doar că durează să-i mai explici una-alta utilizatorului nefamiliarizat. Dacă deja știe pe unde să dea clicuri, scapi rapid. 🙂
Bobses a zis
Frumos prezentată situația. 🙂
daydr3am3r a zis
Perfect de acord. De asta nu recomand nimanui un OS piratat. Problema e ca nu multi inteleg. In Romania si nu numai Windows e utilizat de 90% din piata. In scoala copiii fac cursuri de IT pe Windows, mai ales ca ECDL-ul, care este recunoscut la nivel european, este exclusiv despre Windows si MS Office.
Totusi, adoptarea Linux este blocata intr-un cerc vicios, de care s-a lovit si WP, ca tot vorbim de Windows. Pentru multi nu exista aplicatii profesionale, dupa cum spuneam, iar pentru altii nu exista jocuri. Dezvoltatorii nu vor face aplicatii pentru Linux (recunosc ca si eu ma numar printre ei) cat timp nu au piata de desfacere iar utilizatorii nu vor trece pe Linux ca apoi sa astepte dezvoltarea de aplicatii. Poate asta ar merge pentru utilizatorii care duc lipsa de aplicatii minore pentru care se pot gasi alternative dar sub nicio forma pentru cei din mediul business/enterprise.
Pe langa toate astea mai sunt si alte probleme de care te poti lovi cand faci trecerea la Linux. Invatarea OS-ului e ultima dintre ele, avand in vedere ca in ultima vreme multe distributii au facut imbunatatiri la capitolul user experience. Problemele de drivere sunt cele mai frustrante. Pentru Average Joe e usor pe Windows sa ia un CD/DVD si sa instaleze driverul dar pe Linux nu e asa straight forward. In cazul asta nu prea conteaza ca stii ca exista si altceva in afara de Windows.
Pot da exemplu din propria mea experienta. Timp de 2 ani am predat info unei clase de generala (aparent ora lor de info optionala a fost inlocuita cu religie optional 😐 asa ce aveau nevoie de cineva care sa ii puna 'on track'). De fiecare data cand aduceam aminte de Linux, chiar si cand i-am trecut prin Ubuntu sa vada care e faza, toti strambau din nas. Nu au stiut sa imi zica de ce doar ca nu le place. In 2 ani nu am reusit sa conving pe nimeni sa incerce, nici pe parinti nici pe copii.
Ciubucciu Marius Mihai a zis
Nu neaparat. Consider ca suportul pentru jocuri este mult mai solid pe Windows decat pe Linux si cum pustanii de la scoala invata programele Office pe Windows, si multe altele la nivel de incepator, eu as spune faptul ca Windows-ul este accesibil in acest sens. Plus ca, Tinand cont de primul punct, majoritatea jocurilor "in voga" ies pe Windows. In pana mea, abia daca ies si pe Macintosh, daramite pe Linux. Si ce poti sa faci pe Linux in materie de office, poti sa faci si pe Windows (documente, mail si alte programele simple). Parerea mea. Eu lucrez la munca cu Windows nu pentru ca vreau eu neaparat, dar pentru ca programele de care am nevoie nu se gasesc pe Linux. Si in plus, toata compania, de pe tot globul foloseste Windows in proportie de 80-90%? Nu stiu exact cifrele, dau cu banuiala aici.
Bobses a zis
Office se poate învăța și pe Linux la școală - din păcate, majoritatea profesorilor de informatică din școlile generale sunt semianalfabeți în materie de IT și nu știu nimic altceva decât să predea Word și Power Point.
Cine vrea jocuri, să-și determine părinții să le cumpere licență de Windows plus jocurile care-i interesează. Care crezi că va fi reacția părinților care câștigă puțin peste salariul minim sau, caz fericit, salariul mediu în România?
Cum spunea și altcineva într-un comentariu aici, se folosește Windows din lipsă de educație și cunoștințe, indiferent că e vorba de utilizatori casnici sau companii.
daydr3am3r a zis
Din pacate pot aduce contra argumente la ce ai zis acum. Cursurile de competente digitale din Romania sunt modelate pe baza ECDL-ului, care e recunoscut la nivel european si care se invarte in jurul Windows-ului si a MS Office. Cat timp ECDL ramane asa, asa va ramane si programa scolara.
Referitor la jocuri nu cred ca sunt asa mari probleme cum anticipezi tu. Exista multe jocuri gratuite, LOL si Dota fiind unele din cele mai jucate de pe planeta si sunt pe Windows. Pe langa asta, exista Humble Bundle & Co. unde cu 1$ iei cateva joculete. Cum acum bursele si alocatiile sunt livrate pe card, nu ai nevoie de permisiunea nimanui sa cumperi, daca intradevar vrei.
Iar argumentul educatiei nu e chiar exact. Nu in domeniul business cel putin. 80% din companiile mari folosesc Active Directory, care este exclusiv pe Windows Server. Alea nu vor trece niciodata pe Linux pentru ca nu au alternativa.
daydr3am3r a zis
A, si sa nu uit. Linux in mediul enterprise nu este gratuit. In cazul RedHat/Unbreakable Linux/SUSE Linux platesti suport pe perioada determinata. Vrei suport, subscription (din 90 in 90 de zile platim noi pentru suport pentru RedHat). MS Ofera suportul ala gratuit / inclus in pret. Si nu doar in cazul OS-urilor se aplica asta ci si a altor softuri open source, gen Oracle SGBD. Inca un motiv pentru care majoritatea companiilor nu vor trece pe Linux.
Nicolae Crefelean a zis
Samba a evoluat mult în ultimii ani, aşa că Active Directory se poate crea şi doar cu o distribuţie Linux.
https://www.google.ro/?q=linux+active+directory
https://technet.microsoft.com/en-us/magazine/2008.12.linux.aspx#id0060006
Răzvan Sandu a zis
De acord cu ideea de bază a articolului, dar sunt niște inexactități terminologice pe-aici. Mai întâi, „software liber” si nu „open source”. Și apoi, folosirea cuvântului „piraterie”, care acreditează ideea că a copia un program este echivalent moral cu a ataca o navă. Când a fost întrebat ce părere are despre piratere, Richard Stallman a răspuns: "Attacking ships is very bad..." 🙂
Bobses a zis
Da, software liber; sau, ca să fiu mai exact" software liber, gratuit și cu sursă deschisă.
Cum ai traduce altfel "software piracy"?
Marius a zis
Mi-a placut Ubuntu, m-am jucat o perioada cu el, dar dupa o vreme am considerat ca sunt mai productiv pe Windows. Si cand zic Windows ma refer la 10. E diferență de poziționare a opțiunilor între cele 3 Windows-uri populare: 7, 8, 10.
Bobses a zis
N-am nici cea mai mică idee de ce s-a dus în SPAM comentariul tău...Al tău, dar și 3 ale lui Cristi - de aceea mă acuza omul că i-am șters comentariile... 🙂