Ieri, în drumul de la Brașov spre Făgăraș, un microbuz care transporta un număr nedefinit de copii din Iași, s-a răsturnat. Au murit 4 persoane: 3 adulți și un copil, plus zeci de răniți, unii grav.
După aflarea dezastrului, au început cu bâlbele autorităților: nimeni nu știe exact câți copii erau în microbuz! Nici Palatul Copiilor din Iași (care a organizat plecarea), nici firma transportatoare!
Ce se știe exact: MAXIBUS TRANS YRY S.R.L. este o firmă obscură din Iași, cu sediul în Valea Adâncă, un sătuc de lângă Iași, administrată de Ioan Irimescu. Firma a încălcat grav legislația în vigoare privind transportul auto de persoane. Ca toate firmele de transport care se respectă și dau șpaga de rigoare atât la RAR, cât și la ARR, scot la stradă tot felul de cazane, vechituri peticite și "îmbunătățite" ca să scoată cât mai mulți bani. Bineînțeles, pasagerii merg claie peste grămadă, cum a fost și în cazul de față: într-un vehicul de 24 de locuri, erau cel puțin 29 de persoane! Cu tot cu bagaje, închipuiți-vă ce era înăuntru!
Probabil o firmă de felul ăsteia nu-și permite să angajeze nici șoferi de calitate - șoferii profesioniști buni se duc la firme mari, care le plătește un salariu pe măsură.
Să nu spună nimeni că acest patron criminal, Ioan Irimescu, nu știa ce se întâmplă cu mașinile lui. Este aberant să creadă cineva așa ceva. Patronul criminal al MAXIBUS TRANS YRY S.R.L. mai administrează încă o firmă de transport: Irina Trans. Sunt curios dacă măcar a fost reținut pentru cercetări. Oricum, trebuie să înfunde pușcăria pentru iresponsabilitate și neglijență criminală.
Cum văd eu problema: principalii vinovați sunt cei de la Palatul Copiilor, care, pentru a plăti un preț mai mic, au ales o firmă fantomă să transporte copiii tocmai până la Arad. Urmează cei de la Inspectoratul Școlar Județean, care nu și-au îndeplinit atribuțiile și să verifice ce fac cei de la Palatul Copiilor. Într-o țară civilizată, conducerile celor două instituții ar demisiona imediat. Dar, cum în România aceste numiri se fac politic, vor rămâne bine-mersi în fotoliu și vor da declarații sforăitoare.
În ce fel s-a făcut selecția firmei criminale? Cine și-a dat acordul? Cine a verificat atestatele firmei și șoferilor?
Alte instituții vinovate: ARR-ul, care le-a dat autorizația de transport și funcționare, precum și atestatele de rigoare (iarăși nu pot să cred că cei de la ARR nu au văzut neregulile în cadrul inspecțiilor pe care le efectuează regulat la aceste firme), dar și service-ul unde aceste vehicule și-au făcut ITP-ul. Ar trebui verificate și acestea. Dar... corb la corb nu-și scoate ochii, așa că peste câteva zile se va așterne tăcerea, urmând ca, după un timp, aceste tipuri de accident să se repete. Totul pentru că nu trebuie deranjați protejații politicii bahluiene. Câți își mai aduc aminte de accidentul de la Scânteia din 2009, când șoferul unei firme minuscule a provocat moartea a 14 persoane? Ce nu e clar când afirm că ceva e putred în ARR-ul ieșean?
Ar trebui să se știe clar, căci e o lege nescrisă: cel mai sigur mijloc de transport este trenul (și nu spun asta numai pentru că lucrez în domeniu). Chiar dacă merge cu viteza melcului, măcar sosirea la destinație este sigură. Am lucrat 6 ani și în industria școlilor de șoferi, așa că am auzit și de mișmașurile care se fac între firmele din domeniu și cei de la ARR, care ar trebui să le păstorească fără părtinire.
Lospa a zis
Gresit, cel mai bun mijloc de transport e sa stai acasa.
Bobses a zis
În cazul ăsta călătoriile se fac doar cu imaginația. 🙂 Și pe Google Earth...