Am citit într-un articol din Ziarul de Iași de astăzi cum proaspăta conducere pesedistă a târgului (nu că anterioara n-ar fi fost tot roșie și la fel de slab pregătită să conducă urbea...) încearcă de 3 luni să arunce cu banii în vânt, lansând o licitație pentru achiziția de licențe Microsoft pentru Windows 10 Pro, MS Office Home și Bussiness, dar și 600 de licențe antivirus (ultima cifră îmi sugerează că 600 ar fi și numărul total de calculatoare din Primărie). Din păcate, ofertanții nu s-au înțeles la os (sau, cine știe, nu s-au înțeles la valoarea comisionului pe care-l va primi conducerea Primăriei), așa că lucrurile trenează.
Domnule primar Chirica...
Păi zău așa, nene Chirica, ce vrei să faci? Trebuie să fie cineva prea naiv sau tâmpit de-a binelea să creadă că o astfel de licitație nu e cu dedicație. În condițiile în care lumea întreagă vrea să facă economie și renunță pe capete la licențele Windows și MS Office trecând cu surle și trâmbițe în tabăra open source unde majoritatea programelor sunt gratuite voi vreți să aruncați cu bani în câini (că și așa e plin orașul de potăi vagaboande, haite întregi...) și să cumpărați ceva când puteți lua gratis?
Păi, domnule Chirica, Linux ca sistem de operare gratuit și cu sursă deschisă e perfect pentru administrația orașului Munchen (al treilea oraș din Germania!), pentru orașul italian Vicenza, pentru flota de submarine a Statelor Unite, pentru Stația Spațială Internațională, pentru Parlamentul Francez, pentru Google, pentru IBM, pentru Panasonic, și pentru mulți alții, dar nu e bun pentru un orășel cu mai puțin de 300.000 de locuitori (mai precis 290.422, conform recensământului din 2011)?
Păi, domnule Chirica, știți cine nu mai folosește Microsoft Office și a trecut la LibreOffice? Să vă dau numai câteva exemple: guvernul Marii Britanii, guvernul Italiei, poliția din Lituania, și multe alte guverne, instituții, dar și sute de milioane de utilizatori.
Ce să mai vorbim de Bulgaria, care a dat o lege în acest sens și nu mai permite de acum încolo achiziționarea și instalarea pe sistemele guvernului lor de software care să nu fie open source.
Păi, domnule Chirica, nu aveți consultanți pe-acolo, prin primărie, care să vă spună care e trendul IT în zilele noastre? Nu există consultanți care să facă niște simulări de preț - licențe Microsoft plătite cu bani grei contra software open source liber și gratuit? Sau și mai bine: renunțarea totală la software-ul comercial și trecerea completă la open source? Să vezi cu câți bani va rămâne la teșcherea bugetul Primăriei dacă se renunță la licențele comerciale? Ce fac sfătuitorii politici din primărie? Se bucură doar de posturile călduțe ocupate după alegeri? Nu că tabăra cealaltă ar avea foarte mulți specialiști în domeniu...
Nu aveți pe nimeni să vă spună că însuși Parlamentul European promovează software-ul open source?
Domnule primar, dacă nimeni din primărie nu știe ce înseamnă open source, sunt bucuros să prezint aici câteva foarte scurte explicații.
Domnule primar, poate încercați să faceți ceva pentru orașul nostru, dar după cum ați început cu aruncatul banilor în toate părțile (autobuze și acum licențe), nu-mi vine să cred că se va schimba ceva în următorii 4 ani... Domnule primar, încercați să reformați primăria prin IT (nu pot uita cum ditamai Iașul a fost primtre ultimele orașe înscrise în platforma ghiseul.ro).
Analfabetism tehnologic
De ce s-a ajuns în această situație? Pentru că publicului alegător nu-i pasă. Dar poate fi convins să-i pese! Dacă ar exista niște programe la nivel național de alfabetizare IT a societății românești (începând cu jurnaliștii), dacă s-ar explica avantajele open source în fața programelor comerciale și proprietare, s-ar schimba situația. Atunci și presa mare ar scrie articole pe această temă.
Software-ul open source poate revigora instituțiile de stat! De la administrația locală, trecând prin guvern, Parlament și până la companiile naționale care mănâncă tone de bani, cheltuindu-i aiurea pe MS Office ca să scrie o tanti care abia știe să deschidă calculatorul unul sau două documente agramate.
Şerban Stănescu a zis
Trăim într-o ţară guvernată prin abuzuri şi infracţiuni grosolane.
Încălcările Constituţiei, încep cu parlamentarii, cărora magistraţii le cer voie să îi ancheteze pentru săvârşirea de infracţiuni, cu încălcarea Constituţiei României, art. 16 (1) şi (2).
Şi în astfel de condiţii, ne mai mirăm de astfel de "mărunţişuri"?
Ce putem face?
Iată, să scriem astfel de articole, să ne citim unii pe alţii, să dăm mai departe şi, poate că într-o zi, cineva (Un consilier juridic? Dacă mai există vreunul cinstit...) va înainta o plângere penală împotriva unei PERSOANE, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, abuz de încredere, fals şi uz de fals calificat, obstrucţionarea justiţiei, asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni şi poate că mai sunt şi altele...
sunshine64sm a zis
Păi cineva trabuie să ieie şi ceva comision din vînzarea unui produs comercial. Che dache s-ar cumpăra Linux care estem gratis(!) şi dache s-ar cumpăra şi Libre Office care estem şi mai gratis(!!) atuncea de unde pana cucului să mai iasă şi de nişte comisioane ? Pentru c'aşa-i la noi, so creat regula devenită lege: dacă Micro$oft nu e - nimic nu e !!!
În traducere liberă: dacă nu se achiziţionează softuri pe bani grei (şi foarte grei) de la "fabrica de ferestre", atuncea nema komisioane, nema atenţii, nu vă mai rămîne nika, deci rămîneţi în stadiul actual de analfabeţi !
Bobses a zis
Ei, aici e buba, toată cheia și lăcata: comisioanele! Cât, cine și cum le încasează.