Așa cum spuneam prin vară, vreau să obțin câteva certificări Linux. Astăzi am suținut și am și reușit să trec examenul CompTIA Linux + LX0-103. Este primul examen din cele două care fac parte din certificarea completă CompTIA Linux +.
Asta a și fost cauza care m-a ținut într-un fel departe de blog și n-am mai scris mare lucru: am învățat și repetat pentru examen. Consider promovarea acestui examen o mică victorie personală, în condițiile în care nu excelez la limba engleză (chiar am avut una sau două întrebări la care, din pricina englezei, habar n-am avut ce vor să ceară) și nu lucrez în domeniu, Linuxul fiind (deocamdată) doar o pasiune. Dar vreau să fac trecerea de la pasiune spre altceva, așa că sunt hotărât să-mi schimb și actualul angajator - aici e mai greu și va dura mai mult, având în vedere că nu mai sunt foarte tânăr.
Am ales certificarea CompTIA Linux + pentru că, după promovarea ambelor examene, certificatul eliberat de CompTIA înseamnă și certificare LPIC 1 (certificare Linux Professional Institute).
În ce constă examenul CompTIA Linux + LX0-103
Examenul CompTIA Linux + LX0-103 l-am susținut la centrul de testare Quartz Matrix din Iași, parteneri Pearson VUE, și constă dintr-un set de 60 de întrebări din obiectivele prezentate aici. Pentru a trece acest examen sunt necesare 500 de puncte din 800 (eu am făcut 590, ceea ce nu e prea rău având în vedere, așa cum am spus mai sus, că nu stăpânesc foarte bine engleza și nici nu lucrez în domeniu); am intrat un pic în panică în zilele premergătoare examenului, când am văzut pe Google că mulți se plângeau că l-au picat prima dată. Dar, cum am citit pe un forum, a pass is a pass, indiferent de punctaj. 🙂
Timpul alocat examenului propriu-zis este de 90 de minute plus încă jumătate de oră oferită celor care nu au limba engleză ca limbă maternă - în total două ore. Se mai adaugă încă ceva minute pentru citirea unor aspecte premergătoare examenului, dar și pentru completarea unui chestionar la final - în total 165 de minute. Bineînțeles, n-ai voie să copiezi, să te inspiri, etc. - examenul ar trebui să fie supravegheat video.
Cele 60 de întrebări pot avea o variantă de răspuns, două sau chiar trei (aici e bine că îți spune câte variante trebuie să bifezi); de asemenea, am avut vreo 7-8 întrebări în care trebuia să completez un câmp gol cu ceea ce se cerea (exemplu: care este comanda care afișează liniile de după bootare sau care este calea către un anumit director în sistem).
Am greșit la câteva întrebări la care n-am știut exact care era opțiunea cerută în întrebare pentru o anumită comandă (dacă acasă folosesc comanda man
pentru a afla care sunt opțiunile unei comenzi, aici trebuia să le cam știi pe de rost...).
Există posibilitatea de a marca anumite întrebări la care nu ești sigur de răspuns. La final, înainte de a bifa terminarea examenului, se pot revizui toate întrebările - aici ajută mult marcarea celor cu răspuns indecis.
După apăsarea butonului care marchează finalizarea examenului, te trimite direct la chestionarul de care am pomenit mai sus și te ține în suspans cu afișarea rezultatului.
Pentru studiu am cumpărat cartea CompTIA Linux+ Powered by Linux Professional Institute Study Guide: Exam LX0-103 and Exam LX0-104 (Comptia Linux + Study Guide) (primele 5 capitole sunt dedicate acestui examen, celelalte 5 fiind pentru LX0-104) și, bineînțeles, unele articole de pe bobses.eu. 🙂
De luni voi începe studiul pentru al doilea examen: CompTIA Linux + LX0-104. Probabil va dura 3-4 luni până îl voi susține - totul depinde de timpul pe care voi reuși să-l aloc învățării.
Fritz a zis
Salut, am si eu o intrebare . Examenul se da online sau intr-un loc organizat la data stabilita?
Bobses a zis
Salut
Se dă într-un centru de examinare agreat de ei (Pearson VUE), pe baza unei programări ferme (dată și oră). Nu este necesar să fie mai mulți candidați: Ești doar tu şi calculatorul.
Ice Alinutza a zis
Si tu "te supărai" pe mine când într-un comentariu anterior spuneam că "ești mai deștept decât mine în ale linuxului"! 😀
Felicitările mele pentru absolvirea examenului și la cât mai multe luate cu succes!!!
Foarte interesante și utile informațiile pe care le-ai prezentat! Cum ai cumpărat cartea: versiunea tipărită sau aceea care se poate citi cu o aplicație de la ei? In acest ultim caz poate fi descărcată în format 'pdf' și citită de pe desktop? Intreb pentru că nu am mai făcut astfel de achiziții. Mulțumesc!
Bobses a zis
Mulțumesc. 🙂
Cartea e în versiunea tipărită. Verifică-ți emailul, te rog.
Marius a zis
Bravo 🙂
Bobses a zis
Mulțam fain. 🙂
petregmd a zis
Saluatre,
Felicitari! La cat mai multe examene luate.
Sper intr-o zi sa ma pot lauda si eu cu un examen luat! 🙂
Numai bine,
Petru Gulian
http://www.gulian.ro
Bobses a zis
Salut și mulțumesc
Una din condițiile de promovare a unui examen este să te prezinți. 🙂
Succes și ție!
Donald Carol a zis
Felicitari! Chiar azi m-am gindit si eu sa dau Lx0-101 si 102. Cit a costat sa dai examenul? Cele de microsoft erau destul de scumpe, cam 50 de /euro bucata, atunci cind am dqat eu - acu vreo 10 ani am luat vreo 2 examene pentru Windows 2000 Server...
Bobses a zis
Mulțumesc.
101 și 102 nu mai sunt valabile: la CompTIA s-au transformat în 103 și 104 și s-au schimbat și cerințele fiecărui examen (mi se pare că doar la LPI se mai numesc 101 și 102, dar dacă iei LPI1 nu-ți dă și CompTIA Linux +, dar invers da).
Examenul l-am plătit direct la Quartz Matrix Iași (cu confirmarea plății de la Pearson VUE) și a costat 957 de lei (180$ + TVA + procesare) - dacă îl cumperi de pe site-ul CompTIA e un pic (foarte puțin) mai ieftin (cred că nu plătești taxa de procesare) - mi s-a dat cod de candidat, nr. de înregistrare și tot tacâmul.
Teec a zis
Se poate sustine doar o singura data examenul in aceeasi bani sau exista si alternative? 🙂 Multumesc frumos!
Bobses a zis
O singură dată în aceiași bani. Dacă pici, plătești ca sa mai dai o dată.
andrei a zis
felicitări pt reușită 😉 .. dar îmi poți spune ce poți face cu asta?
Bobses a zis
Mulțumesc.
În primul rând îmi confirmă cunoștințele Linux și-mi arată că nu-s chiar tămâie în domeniu. 😉
În al doilea rând, dacă vrei să te angajezi undeva în IT pe parte de administrare servere, etc., prima întrebare care ți se pune este: "Ce certificări ai în domeniu?". Nu merge cu "știu să fac asta și aia"; o certificare de genul ăsta arată cu adevărat ceea ce cunoști - pe fapte, nu pe vorbe.
andrei a zis
interesant mersi
Bobses a zis
Cu plăcere.
sunshine64sm a zis
Felicitări pentru primul examen luat, şi BAFTĂ la cel de-al doilea !!!
Bobses a zis
Mulțumesc! Al doilea va mai dura - nu știu cât timp voi avea să învăț pentru el... Dar îl voi susține, mai devreme sau mai târziu: nu mă las până nu-l iau și pe ăsta.