În mod sigur utilizatorii de internet (cei care nu dau doar click - click - next) au întâlnit cele două expresii din titlu: software "free as in beer" sau " free as in speech". Zilele trecute am fost întrebat ce naiba înseamnă cele două? La ce se referă ele? A văzut că un anumit soft e gratis, cu specificarea că e gratis ca "free speech", nu ca "free beer". Cel care m-a chestionat nu reușea să facă diferența între cele două tipuri de "gratuități".
Free as in beer
"Free beer" (bere gratis) înseamnă că tu, cel care o primești, nu plătești nimic pentru ea - cineva ți-o oferă fie pentru că-i place de tine, fie vrea să se revanșeze cu ceva sau fie pentru că așa vrea el: să dea o bere gratis. Pe tine, consumator, nu te costă nimic: o bei, te bucuri de ea și gata. Dar cel care a dat-o probabil a plătit-o și e posibil să-ți și spună ceva de genul "vezi că am dat atâta pe ea", să-ți atragă atenția și să nu-ți tihnească s-o bei liniștit.
La fel e și cu anumite programe gratuite, fără costuri, dar care sunt gratuite în sensul "free as in beer" - tu, utilizator, îl poți folosi gratuit, fără nicio obligație, dar atât: nu poți arunca nicio privire în ceea ce se află în spatele software-ului respectiv, nu are sursa deschisă (open source) pentru nimeni. Exemplu: Adobe Flash Player este gratuit, se poate bucura oricine de el, dar nu oricine poate să-i vadă codul sursă. Utilizatorii nu pot distribui programul și nu pot contribui cu patch-uri asupra sa - nu-l pot îmbunătăți și trebuie să aștepte actualizările de la producător. În final, cel care ți-a oferit programul deține controlul total asupra sa.
Free as in speech
Pe de altă parte, gratuitatea "free as in speech" e cu totul și cu totul altceva. Oamenii nu plătesc ca să aibă libertatea de a vorbi, iar dacă încearcă să le îngrădească cineva această libertate iese cu scandal. "Free as in speech" este o chestiune de libertate și nu înseamnă doar abilitatea de a obține un program gratuit; de fapt, în aceste cazuri, nici nu se aduce vorba despre "preț". Această libertate (libre) ne oferă 4 drepturi pe care "berea gratis" nu ni le dă:
- tu, ca utilizator, ai dreptul să rulezi acel software așa cum îți place și unde îți place: ai un calculator și-ți merge softul - e ok; îți funcționează și pe telefon - e și mai bine;
- tu, ca utilizator, ai dreptul să vezi modul în care rulează acel software și din ce este compus uitându-te în codul său sursă; la programele gratis "ca berea" nu poți vedea care sunt ingredientele secrete;
- tu, utilizator, ai dreptul să redistribui programul așa cum îți place; aceasta înseamnă că-l poți folosi ca parte componentă într-un program de-al tău sau poți oferi un link în așa fel încât prietenii tăi să-l poată descărca - nimeni și nimic nu te limitează;
- tu, utilizator, ai dreptul să îmbunătățești acel program (presupunând că te pricepi) și să distribui în mod public acele actualizări, astfel încât să se bucure și alții de ceea ce ai făcut tu.
Software-ul "free as in speech" este, de regulă, sub licență GPL (General Public License) și adeseori se face referire la el ca software liber mai mult decât software open source (cu sursă deschisă) pentru a pune accentul pe libertate mai mult decât pe gratuitate (free software).
gheorghe a zis
Din păcate rumânu vrea mult,gratis,şi când nu le primeşte,înjură.
Bobses a zis
Asta e sinteza a ceea ce înseamnă România. 🙂