Bine, am exagerat un pic în titlu: probabil doar 90 - 95% din totalul indivizilor sunt cu adevărat leneși. Vreo 90% sunt leneși absoluți și nu vor să facă nimic care le-ar deregla cotidianul, 5% muncesc cu intermitențe, restul trag din greu la jug în permanență - procentele sunt aproximate de mine din viața reală.
Cineva mă tot sâcâie și mă jignește de fiecare dată atunci când spun că cei care nu vor să învețe Linux sunt leneși (face și capturi de ecran din articolele mele, speriat că aș putea să le schimb); mai mult, mă acuză de fudulie și de faptul că mă laud că n-aș fi leneș. Dimpotrivă, fac parte din categoria celor care ar vrea să zacă și să se bucure de plăcerile vieții, dar realitatea nu mă lasă; fac parte din cele 5 procente care muncesc cu intermitențe: trag tare când îmi ajunge cuțitul la os, iar când văd că treaba merge bine, iau o mică pauză și mă bucur de ceea ce-mi place - Linux, filme, citit...
Dar reafirm ceea ce am spus de fiecare dată: cred că doar un procent infim de utilizatori ai calculatoarelor au nevoie de Windows din cauza incompatibilităților care apar cu anumite device-uri sau din cauza inexistenței anumitor softuri pe Linux. Restul sunt pur și simplu leneși - asta ca să nu spun puturoși. Majoritatea utilizatorilor casnici folosesc calculatorul pentru navigare pe internet (citit ziare, bloguri), email, youtube, p2p, filme sau ascultat muzică - lucruri care sunt 1000% compatibile cu Linux și care pot fi utilizate cu ușurință de "medici, frizeri, pedichiuriste, bucătari, doici, polițiști, mecanici auto, avocați, ingineri, salahori, șoferi".
Probabil ceilalți 5% vor să instaleze CWM pe telefoane (merge și din Linux, dar mai greu) sau să folosească tot felul de softuri pe care nu le utilizează oricine (gen AutoCAD 3D sau mai știu ce programe exotice).
Lumea evită Linux din comoditate și lene, pentru că este altceva și trebuie să piardă câteva ore să vadă că programele nu se instalează cu click-next-click, nu pentru că ar avea neapărat nevoie de Windows: navigarea pe internet este mai sigură și mai rapidă decât pe Windows, se poate asculta muzică și se pot urmări filme în Linux, se pot descărca torrente, etc., etc.; în principiu, în Linux se poate face aproape tot ceea ce se poate face și în Windows. Trebuie doar foarte puțină bunăvoință pentru a ieși din zona de confort oferită de nesigurul Windows și a intra în lumea minunată și sigură a Linuxului.
Malin a zis
Linuxul mai are mult pana sa ajunga viabil pentru desktop si suficient de usor incat sa fie utilizat si de gospodine si de tarnacopisti. Am scris la un momentdat si eu despre problemele pe care le are Linuxul.
Bobses a zis
Dă-mi voie să nu fiu de acord cu tine în privința asta. Dimpotrivă, gospodinele și târnăcopiștii n-au nevoi speciale care nu pot funcționa pe Linux (Autocad, de exemplu) și s-ar simți foarte bine cu ceea ce se folosește fără probleme: navigare, muzică, filme...
Sorin B a zis
Stiati ca in State , Canada a te da pe windows nu este vazut un lucru chiar bun si practic ? Da Windowsul cel indragit de multi de la noi acolo este considerat un sistem slab( emigrantii il folosesc mai mult). In general firmele nici nu concep sa aiba calculatoare cu windows. Nu este un lucru practic ...BIneinteles acolo Mac-ul detine suprematia si care dintre voi v-ati dat pe mac ati vazut ca este foarte apropiat de linux. Asa ca ganditi-va cei de pe windows ce la noi este cool in alta parte a lumii este vazut ca slab, nepractic, fara securitate etc...Asa ca bucurati-va de sitemele linux pe care le aveti, ele sunt un pas inainte spre progres. Daca huliti linuxul ce mai spuneti despre mac ?
Bobses a zis
Interesant.
cristi iul a zis
Apropo de jocuri in linux http://www.makeuseof.com/tag/9-popular-windows-console-games-came-linux-2016/
Bobses a zis
Linux nu mai este ce a fost acum 10-15 ani. Doar din neștiință sau rea credință poate afirma cineva că nu se poate juca în linux.
Personal, am alte lucruri mai bune de făcut cu calculatorul decât să pierd timpul jucându-mă (dar o mai comit și eu uneori - foarte rar).
Şerban Stănescu a zis
Salut!
Ştii ce mi se pare tragic?
Cred că ai vrut să scrii un pamflet. Dar a ieşti de fapt un instantaneu...
Şi pentru că am observat cum "se mişcă" publicul, o să amintesc: Instantaneu = acum, imediat, pe loc. Semnifică efectuarea unei acţiuni spontane. În fotografie, se referă la o imagine făcută fără pregătiri speciale (iluminat, suprafeţe de reflexie, lumini, etc.).
Apreciez articolul (da, ştiu, m-am dat cu ursul!) şi deşi este dureroasă realitatea descrisă, eu cred că lumea se schimbă. Tocmai priveam la un sit de desenat perntru chimie, DoodleChem. Are versiuni pe cele 3 platforme cunoscute: Linux, este una din cele 3 platforme cunoscute.
Şi, ca fapt divers, un soft dedicat chimiei, este o ratitate. Dacă chiar s-ar fi încurcat cu Linux, sunt convins că ar fi renunţat şi băgau banii în marketing pe Win/Mac.
Cât priveşte piaţa gamerilor... Mă abţin de la orice comentarii.
Am mult prea puţin timp pentru jocuri. Eu vreau să ajung la performanţa de a avea 24 de ore, exclusiv pentru mine şi pentru sufletul meu!. De ce mi-aş face cadou timpul serverelor de MMORPG?
Aici, chiar am o cunoaştere foarte profundă a fenomenelor şi efectelor pe termen mediu şi lung.
Aşa, ca ultimă idee, când am 24 de ore "ale mele", altfel mă gândesc la soţia mea, am de unde să-i cedez 12 ore.
Pentru cine a trecut de vremea biberoanelor, e clar ce înseamnă partener de viaţă.
Un copil de 3 ani, în Grecia anului 2012:
--Nikola, ce înseamnă "Te iubesc"?
--Cât timp stai cu mine! Mamaia, mă iubeşte, Monica mă iubeşte!
--Bine, dar şi mami te iubeşte!
--Eeeaaahh.. Sâmbătă şi duminică.
Problema celor care sunt pe windows, sunt părinţii.
Windows le crează iluzia că sunt iubiţi şi ascultaţi.
Bobses a zis
Ai dreptate.
virtuwebx a zis
''Majoritatea utilizatorilor casnici folosesc calculatorul pentru navigare pe internet (citit ziare, bloguri), email, youtube, p2p, filme sau ascultat muzică'' poate la tine in cartier sa zicem, toti ''utilizatorii casnici'' pe care ii cunosc eu se mai si joaca, multe ore pe zi chiar si nu-mi spune ca merge si pe linux sa te joci ca deja bati campii, cand or sa mearga toate jocurile care merg pe win si pe linux si cu aceleasi performante mai stam de vorba pana atunci tine linuxul pentru tine sau pentru cine nu are ce face si vrea sa piarda timpul invatand un OS de la aproape 0 sau chiar 0, zici ca win nu e sigur, poate ai dreptate dar nu ma intereseaza atat timp cat pur si simplu merge orice din 2 clickuri.
Bobses a zis
Dai dovadă de ignoranță când afirmi că nu merg jocurile în Linux: Steam funcționează foarte bine în Linux (dar aici trebuie să cumperi jocurile, nu să le iei de pe torrente) și, în plus, ai și multe alte resurse http://www.bobses.eu/2015/08/30/joaca-te-in-linux/
virtuwebx a zis
steam nu inseamna TOATE JOCURILE, sa nu mai vorbim de ultimile aparitii... si chiar pe steam nu merg toate, dar esti destul de inteligent sa-ti dai seama ce am vrut sa zic cu ''cand or sa mearga toate jocurile care merg pe win si pe linux si cu aceleasi performante''.
Bobses a zis
Chiar ai timp sa joci toate jocurile? Pentru tine calculatorul înseamnă doar jocuri? Te compătimesc sincer.
wladypauly a zis
Îmi place asta cu „să înveți un sistem de la zero”... Păi voi v-ați născut cu toate cunoștințele de Windows pe care le aveți? Nu l-ați învățat și pe ăla de la zero?
Bobses a zis
Bine spus!
Marius a zis
Nici n-am citit tot articolul, dar statistic vorbind, lumea sta pe android in proportie de peste 50%. E windows?
Bobses a zis
S-ar putea să ai dreptate: câți mai stau în fața unui calculator în zilele noastre? Android e nr. 1! 🙂 Dar Android e tot o distribuție Linux... 😉