Optymyze Iași organizează, pe 20 septembrie 2017, nouă campanie de donare de sânge. Toți cei care doresc să doneze sunt așteptați în intervalul orar 09:00-15:00 în Palas, clădirea UBC3, Et. 5, Iași. Recoltarea va fi făcută de către o echipă mobilă a Centrului de Transfuzii Iași. Aceasta este a 7-a ediție organizată de Optymyze Iași în ultimii 3 ani!
La ediția trecută organizată de Optymyze (aprilie 2017), au fost 62 de donatori, depășindu-se, astfel, numărul donatorilor de la Centrul de Transfuzii din aceeași zi.
Datorită crizei din spitale în ceea ce priveşte cantitatea de sânge, prea puţini oameni primesc sângele de care au nevoie. 1 din 3 oameni nu beneficiază de transfuzii atunci când au nevoie. Deseori, cei care donează sânge sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sânge.
Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
- să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;
- să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-50 ani;
- să ai minim 60 de kg;
- să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării;
- să nu ai/să nu fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare; afecţiuni ale sistemului nervos central; tendinţa patologică la sângerare; afecţiuni ale tractului gastrointestinal; afecţiuni ale tractului genitourinar; afecţiuni hematologice; afecţiuni renale; afecţiuni metabolice şi endocrine; afecţiuni ale sistemului respirator; alergii; afecţiuni reumatologice şi imunologice; afecţiuni dermatologice; intervenţii chirurigicale; boli profesionale; boli infecţioase şi parazitare; afecţiuni maligne; encefalopatie spongiforma transmisibilă.
Înainte de a dona:
- Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe;
- Nu fuma cu o oră înainte şi după donare.
Normal, trebuie să te prezinți cu un act de identitate: carte de identitate, pașaport, permis de conducere.
Cât se donează
La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva ore, celular în 12 săptămâni. După donare este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore după donare
Frecvenţa donărilor de sânge total nu poate depăşi: 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 3 donări pe an pentru femei. Intervalul între două donări este de cel puţin 8 săptămâni.
Beneficii pentru organism
Sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi cel de accident vascular se reduc cu 30%. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.
Ne vedem pe 20 septembrie 2017 la Optymyze Iași pentru a dona sânge, da?
Pagina Facebook a evenimentului.
Marian a zis
Am încercat dar nu am rezistat "fără să mi se facă rău" în timpul procesului! Refacerea celulară ar fi după 12 săptămâni conform site-ului de mai jos SI NU 2 SAPTAMANI cum afirmi TU! "La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în 24 ore, celular în aproximativ 12 săptămâni. Nu poţi dona mai puţin!"
In plus, din ce am înțeles, donarea devine "ceva obligatoriu" la persoanele ce fac acest lucru "în mod regulat pentru mult timp" pentru că "organismul învață" să se protejeze la "pierderile regulate" după o anumită perioadă (automatism)!
Succes și felicitări dar informarea corectă cred că trebuie să primeze!
https://www.pentruviata.com/cum.html
Bobses a zis
Informațiile sunt preluate de pe site-ul Centrului de Transfuzii. Au greșit ei, am greșit și eu. Nu cunosc amănuntele astea, că nu sunt în domeniu.
Eu mâine voi dona pentru a treia oară (a doua anul ăsta).
Marian a zis
"Informațiile sunt preluate de pe site-ul Centrului de Transfuzii" - trec peste faptul că nu dai un link cum mi s-ar fi părut normal dar ceea ce-i afirmat în linkul postat de mine se regăsește și în conținutul postării tale: "Frecvenţa donărilor de sânge total nu poate depăşi: 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 3 donări pe an pentru femei. Intervalul între două donări este de cel puţin 8 săptămâni." - elocvent pentru faptul că donarea respectivei cantități de sânge nu se reface "doar" după 2 săptămâni, altfel frecvența donărilor acceptate ar fi mult mai mare, e logic! (iar frecvența e relativă funcție de puterea de regenerare personală, a fiecărui individ, la nivel celular!!!). 🙂 In ceea ce privește "dependența" nefiind donator aștept poziția celor ce au făcut acest demers pe termen lung benevol și nu "obligați de sistem" pentru a căpăta o masă caldă...
Bobses a zis
Am corectat: într-adevăr, este vorba de 3 luni (12 săptămâni). A fost o greșeală de redactare. Mulțumesc.
Informațiile de care spui se regăsesc pe toate site-urile centrelor de transfuzii din țară.