Criptomonedele reprezintă o formă de valută digitală ce foloseşte criptografia pentru a asigura tranzacţii anonime, pentru a regla şi pentru a verifica schimburile în acest tip de monedă. Diferenţele faţă de monedele şi bancnotele convenţionale constau în modul în care se emit în circulaţie, criptomonedele nefiind sub controlul unui guvern sau al unei corporaţii. În schimb, acestea sunt produse de un sistem virtual predefinit care este făcut public încă din primul moment al implementării.
Lipsa unei instituţii sau a unui grup de oameni care să aibă control asupra cursului de schimb înseamnă, de asemenea, că nu este permisă introducerea inflaţiei sau manipularea valorii acestora. Din acelaşi motiv este posibilă deţinerea şi utilizarea monedelor virtuale în deplină anonimitate. Acest tip de valută poate fi stocat într-un calculator, telefon mobil sau tabletă, fiecare tranzacţie având loc prin intermediul internetului. Acțiunea de mutare a banilor se desfășoară cu ajutorul unui cod privat, utilizatorii având o adresă exprimată printr-un şir de 33 de caractere aleatorii. Acest cod este generat către utilizator în momentul în care încep să folosească sistemul. Asemănător chipsurilor din lumea cazinourilor, toate formele de criptomonede simbolizează o sumă de bani, valorile fiind foarte variate, ajungând până la sute de mii de dolari per unitate.
Independent de acest sistem de valută digitală există două tipuri de servicii legate de cont şi tranzacţii. Furnizorii de valută digitală sunt cei care oferă servicii de administrare a conturilor, iar schimburile valutare, fie digitale sau fizice, se realizează prin intermediul altor companii independente.
Bitcoin a fost prima formă a acestor noi tipuri de valută. A apărut în anul 2009 şi se poate spune că a fost deschizătoare de drumuri, ulterior implementându-se o gamă largă de alte monede bazate pe acelaşi concept ca şi Bitcoin. Schimburile pot fi efectuate fie personal, către adrese private, fie prin intermediul unor afaceri ce se ocupă cu tranzacţiile online. În prezent, există aproape o mie de bancomate specializate în operaţiuni cu valută digitală iar majoritatea dintre acestea sunt pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. În România, există momentan patru astfel de bancomate, unul în Cluj iar restul de trei în capitală.
Criptomonedele asemănătoare Bitcoin-ului poartă denumirea de 'altcoins' (monede alternative) şi momentan numărul de tipuri ale acestora este de peste trei sute. Deoarece valorile variază extrem de mult în rândul monedelor alternative, cea mai mică diviziune utilizabilă a acestora ajunge la 0.00000001 din valoarea unei unităţi.
Printre cele mai des întâlnite monede alternative se numără Ripple, Novacoin, Litecoin şi Ethereum. Acesta din urmă este reprezentat de către un sistem online bazat pe aceeaşi idee ca şi bitcoin-ul iar unitatea utilizată este denumită ‘Ether’. Aceasta este de asemenea o entitate descentralizată, publică, open-source, ce pune la dispoziţia utilizatorilor o platformă virtuală prin intermediul căreia se poate accesa o reţea internaţională de noduri publice.
Accesibilitatea de a crea un nou tip de monedă virtuală fiind atât de mare, nu toate acestea au fost asociate cu idea informaticii sau a tehnologiei viitorului. Un exemplu în sensul acesta este Dogecoin, o monedă ce are ca simbol imaginea unui câine de rasa Shiba Inu. Acesta a fost lansat în anul 2013, iniţial ca o glumă, însă a beneficiat de susţinerea comunităţii online şi a platformelor de socializare şi a devenit des utilizată în rândul creatorilor de conţinut media sau divertisment online.
Mulţi dintre investitorii în această monedă sunt de părere că este valuta viitorului şi că evoluţia societăţii ne duce pe un drum al tranzacţiilor online, eliminând complet necesitatea de a avea asupra noastră numerar.
Dă-ți cu părerea