Se împlinește 1 săptămână de când, după 2 luni și 1 săptămână de așteptare, Săndica și-a făcut apariția în micul regat Bobsesland. Săndica, sau Dacia Sandero Stepway Prestige 0,9 Tce, este noul mijloc de transport oficial al regatului sus-menționat. Timp de 7 săptămâni, după eutanasierea vechiului și bătrânului Matiz, locuitorii din Bobsesland s-au deplasat cum au putut: taxi, tramvai, autobuz, pe jos...
Nu știu de ce unii numesc acest model de mașină Săndel - dacă tot e să folosim personificarea, eu o văd mai degrabă de genul feminin, minionă, delicată și robustă în același timp, cu forme destul de voluptuoase. De aceea, pentru mine va fi Săndica. 🙂
Easy-R
Săndica mea are cutie de viteze robotizată Easy-R - da, știu că nu e cutie automată clasică, ci o manuală un pic mai altfel (cu un chinez mic-micuț ascuns undeva sub bord, care manevrează ambreiajul și schimbă vitezele la apăsarea accelerației), dar din punctul de vedere al șoferului, care folosește doar 2 pedale (accelerația și frâna), piciorul stâng nefiindu-i util în manevrarea vehiculului, cred că putem spune, fără să greșim prea mult, că e o Dacie cu cutie automată. Se simte un pic de întârziere la plecarea de pe loc (uneori și la schimbarea vitezelor, mai ales din viteza a 2-a într-a treia), dar nefiind o mașină de curse, cred că putem trece cu vederea acest mic lag. Pot spune, cu mâna pe inimă, că este o adevărată încântare să conduci această mașină cu pilotata Easy-R! Dacia Sandero Stepway Prestige cu Easy-R este destinată șoferilor care conduc prudent și relaxat.
Cei care vor să elimine aceste mici întârzieri de care am vorbit în paragraful anterior, pot trece pe modul Manual - viteza se schimbă prin impulsuri, + și -. Dar va lipsi experiența trăită pe modul Drive...
Dacă în primele 2-3 zile o mai bruscam, neputând anticipa exact când să apăs accelerația pentru o schimbare optimă a vitezelor, acum cred că pot spune că Săndica mea rulează lin, înfingându-se în trafic exact cât trebuie și când trebuie.
Infotainment
MediaNav-ul are un meniu foarte intuitiv. Din păcate, cei de la Dacia nu s-au obosit să facă upgrade la ceea ce aveau ei: hărțile de pe mașină sunt Here Q2.2016, deși a apărut, între timp, și setul de hărți Q1.2018. Mă rog, timp de 90 de zile după achiziția mașinii se poate face actualizare gratuită, prin intermediul unui simplu stick USB - văd că pe site-ul lor, MediaNav oferă actualizare la 2017.Q4. Mai aștept un pic, poate vor veni și cu 2018.Q1. Partea proastă e că, dacă nu folosesc sistemul lor pentru actualizare, se pierde garanția.
La sistem se pot conecta maxim 5 telefoane prin bluetooth; folosind ecranul tactil, se poate răspunde la apeluri, dar se poate și apela orice contact aflat în memoria telefonului. Folosind aceste funcții, nu mai este nevoie de un sistem adițional pentru hands free.
Merită să menționez că toate aceste funcții multimedia au și comenzi integrate imediat sub volan, despre a căror utilitate nu mai vorbesc, căci este de la sine înțeleasă.
Ah, mă enervează faptul că sistemul nu citește decât mp3 și wma, așa că flac-urile trebuie să le convertesc în mp3 înainte de a le copia pe memoria USB (maxim 32 GB).
Pro și Contra
Înțeleg că sistemul Start&Stop este un must have pe majoritatea mașinilor moderne, dar am început să-l detest: la fiecare oprire la semafor (și e plin Iașul de semafoare mai mult sau mai puțin sincronizate) sau când se merge în coloană, motorul se oprește. Așa că mi-am făcut un automatism: înainte de plecare, după slăbirea frânei de mână, dezactivez și sistemul Start&Stop (butonul se află chiar sub frâna de mână).
Aș critica zdravăn și cotiera: este îngustă, nu are loc să-și pună cotul și pasagerul din dreapta, iar cotul șoferului tot are tendința de a aluneca și a ieși de pe suprafața cotierei. Nu seamănă absolut deloc cu cea din configuratorul de pe siteul Dacia. Nu cred că i-ar fi costat prea mult o cotieră mai de calitate...
Modul de ajustare a spătarelor scaunelor mi se pare cam primitiv (o rozetă obișnuită...), dar trecem peste, căci își face treaba.
Oglinzile retrovizoare exterioare se reglează electric și sunt și degivrante. Din păcate, probabil pentru a limita costurile, plierea lor nu se face electric, ci manual: după ce ai coborât din mașină și dacă ești pe o stradă sau într-o parcare îngustă, este recomandat să pliezi oglinzile, să nu le ia înainte vreun bizon.
Altele
Impresia generală asupra acestui model este mai mult decât favorabilă: are prestanță pe șosea (de la distanță pare un Duster, dar când se apropie vezi că e doar un pui de Duster, fiind cu 26,1 cm mai scurtă), iar opționalele cu care a venit sunt satisfăcătoare și ar trebui să mulțumească orice șofer fără pretenții exagerate. Menționez senzorii de parcare spate care, împreună cu camera video la mers înapoi, ar trebui să nu facă probleme nimănui - ar fi fost mai bine dacă ar fi fost vizibilă și traiectoria.
Garda la sol este mare, iar cauciucurile 205/55/R16 fac din Dacia Sandero Stepway o mașină stabilă, care trece fără probleme peste obstacolele obișnuite, putând fi urcată lejer peste bordurile din Iași (probabil și peste bordurile din majoritatea orașelor țării, căci primarii se pare că s-au înfrățit și au achiziționat bordurile de la același fabricant).
Aerul condiționat automat monozonă lucrează și își face treaba cu brio - sunt mai mult decât mulțumit de funcționarea lui și de temperatura obținută în interiorul habitaclului.
Am fost puțin sceptic asupra funcționării asistenței la plecarea din rampă; asta până când am testat-o la ieșirea din parcarea de la Palas Mall: oprit în rampă cu declivitate mare, după ridicarea piciorului de pe frână mașina stă imobilizată timp de 2-3 secunde, timp în care șoferul are timp suficient să apese accelerația pentru a pleca de pe loc.
Bordul arată bine (nu e ca la mașinile de 25 - 30.000 €, dar e plăcut privirii). La fel, cromatica tapițeriei este bine aleasă, asortându-se cu culoarea exterioară a mașinii. Portbagajul nu e la fel de mare ca al Loganului MCV, dar e încăpător și suficient pentru un concediu obișnuit al unei familii de 3 persoane.
Nu am condus încă în modul ECO, dar am înțeles că, cel puțin pentru oraș, economia de combustibil este nesemnificativă, iar pierderea de forță destul de mare. La fel, nu am avut ocazia să folosesc pilotul automat - am s-o fac la vară, pe autostradă.
Sper ca peste 6 luni sau 1 an să am aceleași păreri bune despre Săndica. 🙂
Sorin a zis
Pot doar să spun: FERICITULE !!!
Și să ai grije de... Săndica !
🙂
Bobses a zis
Mulțumesc! 🙂