În ultima perioadă am avut câteva dispute pe tema găzduirii web. Vreau să spun câteva cuvinte despre alegerea unei soluții optime de găduire web - bineînțeles, totul este strict din punctul meu de vedere, adică al cuiva care s-a lovit, în mai mult de 10 ani, de tot felul de firme mai mult sau mai puțin profesioniste (am încercat, cred, peste 20 de furnizori de găzduire web, atât din țară, cât și din străinătate).
Ce este web hosting-ul?
Găzduirea web este o necesitate pentru orice site web - nu poți să te adresezi lumii, dacă nu-ți pui fișierele proaspătului website creat pe un server de unde să poată fi accesate de toată lumea. Aceste fișiere cuprind atât partea de infrastructură (php, javascript, etc.) pe care este construită platforma, cât și imagini, clipuri video sau articole.
O soluție de găzduire web se măsoară, de regulă, în numărul de procesoare alocate, memorie RAM, spațiu pe disc, bandă de transfer.
Care sunt, totuși, diferențele dintre furnizorii de găzduire web?
Prima diferență este dată de tehnologia folosită: tip de virtualizare, SSD sau HDD, etc. Tot aici intră și viteza de transfer a datelor sau, altfel spus, viteza de încărcare a site-ului (voi reveni mai jos asupra acestui aspect).
A doua diferență o constituie suportul oferit: dacă un utilizator avansat nu are nevoie de cine știe ce suport din partea furnizorului, utilizatorul începător sau mediu va apela des la partea de suport. Cu cât furnizorul de servicii de găzduire web răspunde mai repede la tichete, cu atât mai bine - dacă vedeți că tichetului vostru nu i se răspunde în decurs de câteva ore, ar fi bine să vă căutați găzduire în altă parte.
Prețul influențează și el, într-o anumită măsură, hotărârea de a accepta sau nu o anumită ofertă. Reiau exemplul celor 2 utilizatori de mai sus: dacă un utilizator începător preferă să plătească mai mult, dar să aibă acces rapid la suport, un utilizator avansat, care își configurează singur serverul, fără niciun ajutor din partea serviciului de găzduire, preferă să nu beneficieze de suport și să plătească mai puțin.
Primele teste
Cum alegi un anumit serviciu de găzduire web?
În primul rând, încercați să solicitați o perioadă de probă - 1 săptămână ar trebui să fie suficient. Dacă nu vă este oferită această perioadă de probă, contractați serviciul cu plata lunară - nu vă repeziți să plătiți pe 3 ani înainte, că e posibil să plângeți după bani mai târziu.
Unul din primele teste pe care ar trebui să le faceți după ce aveți acces la serverul vostru VPS este cel al vitezei de transfer - instalați speedtest și faceți câteva teste către serverele din țara/localitatea de unde așteptați cei mai mulți vizitatori. O să aveți multe surprize: am întâlnit servere din Germania care răspund și se comportă de 10 ori mai bine decât unele servere din România...
Dacă nu aveți acces la server și ați cumpărat găzduire shared, o simplă instalare a site-ului și rularea unor teste clasice de analiză a vitezei de încărcare ar trebui să vă ajute să vă faceți o părere despre calitatea serverelor.
Indiferent de soluția aleasă, puteți să testați urcând și descărcând un fișier de 1GB și/sau un director care conține multe fișiere de dimensiuni mici - timpul de upload/download ar trebui să fie edificator.
O alegere proastă a soluției de găzduire vă poate afecta afacerea!
Dă-ți cu părerea